Ga naar Content

Uitslag referendum betaald parkeren liegt er niet om, Haarlemse politiek is aan zet

Politiek Haarlem kan niet om de uitslag van het parkeerreferendum heen, dat is de conclusie na een rondje langs fractievoorzitters van de politieke partijen in de stad. De uitslag liegt er niet om: meer dan 80 procent van de uitgebrachte stemmen is tegen het invoeren van betaald parkeren in grote delen van Haarlem.

Stemmen parkeerreferendum tellen - Foto: NH Media / Geja Sikma

NH legde de uitslag voor aan wethouders Van Leeuwen en Berkhout, die verantwoordelijk zijn voor het invoeren van gereguleerd parkeren: "Dit is niet de uitslag waar wij op hadden gehoopt. Onze zorg over het probleem van het toenemende aantal auto's in onze stad met beperkte ruimte blijft ook bestaan. Het is nu eerst aan de raad om de uitslag te bespreken en vervolgens te besluiten hoe het verder gaat."

We spelen de vraag dus door aan fractievoorzitter Maarten Wiedemeijer van de PvdA, de grootste coalitiepartij.

"Linksom of rechtsom moeten we met er wel met elkaar zien uit te komen"

Danny van Leeuwen - fractievoorzitter Actiepartij

Wiedemeijer is niet van plan de parkeernota er alsnog door te drukken in de gemeenteraad. "Veel Haarlemmers zijn dus tegen dit plan, er is te weinig draagvlak voor. We gaan nu nadenken hoe we de leefbaarheid in de wijken kunnen verbeteren met een ander plan", legt hij uit. "De maatregelen die nodig zijn, zullen altijd pijn doen bij de Haarlemmers, maar we moeten aan de slag."

Ron Dreijer van coalitiepartij CDA is verrast door de hoge opkomst. "We hadden deze opkomst niet verwacht. De tegenstem wel. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe we nu verder moeten gaan. Deze uitslag kun je niet naast je neerleggen."

Pittige discussies

Fractievoorzitter Danny van Leeuwen van de Actiepartij voorziet pittige politieke discussies in de komende weken. "De uitslag is stevig, die liegt er niet om. We snappen de zorgen van de Haarlemmers wel, maar we weten nog niet precies tegen welke onderdelen van het beleid ze hebben gestemd. We moeten nog zien hoe er per wijk is gestemd."

Volgens Van Leeuwen moeten de parkeerproblemen in de stad hoe dan ook worden aangepakt: "De gemeenteraad moet nu met oplossingen komen voor de problemen die de stad heeft. Het referendum heeft Haarlem niet ineens veel groter gemaakt. We gaan dit pakket maatregelen niet doordrukken, maar linksom of rechtsom moeten we met er wel met elkaar zien uit te komen."

Jasper Drost is fractievoorzitter van GroenLinks en vindt dat de politiek recht moet doen aan de uitslag van het referendum. "Je moet goed kijken waar de zorgen van de Haarlemmers zitten. Waarom hebben mensen voor of tegen gestemd? Dat gaan we de komende weken in de commissie en in de gemeenteraad bespreken."

Ook Drost constateert dat de problemen rond parkeren en de openbare ruimte niet zijn opgelost met dit referendum. "Als je een rondje maakt door de Indischewijk, schrik je echt van al dat blik dat er staat. Dat is een ontzettend versteende buurt en veel buurtbewoners vinden dat we daar ook iets aan moeten doen."

"Als de coalitiepartijen het parkeerbeleid toch wil doordrukken, dan hebben ze een groot probleem"

Joris Blokpoel - fractievoorzitter VVD Haarlem

Namens de oppositie reageert VVD-fractievoorzitter Joris Blokpoel op de uitslag. "Dit is een mokerslag voor de coalitie. Een uitslag waar we niet omheen kunnen. Je moet het parkeerbeleid per wijk bekijken. Terug naar de draagvlakmetingen dus, wat ons betreft. En als de coalitiepartijen het parkeerbeleid toch wil doordrukken, dan hebben ze een groot probleem met de Haarlemmers."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]