Ga naar Content

Inwoners voorkomen dat dorpsschool met 42 leerlingen moet sluiten

De Driessenschool in Grootschermer blijft open en dat zorgt voor blije gezichten. De school met 42 leerlingen moest bijna de deuren sluiten vanwege een lerarentekort, maar de inwoners van Grootschermer hebben dat nu definitief weten te voorkomen. "We hebben zelfs te veel leerkrachten", aldus de dorpsraad.

Niels Zijlstra, Sven van Truijen, Stephan Tot en Jan Wind - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Onder meer vanwege het ontbreken van één leerkracht zag scholenkoepel ISOB de toekomst van de W.J. Driessenschool somber in, en pleitte het voor een fusie met een school in Driehuizen. Dit zou het einde betekenen voor de school in Grootschermer met 42 leerlingen, net als eerder gebeurde met een schooltje in Zuidschermer. De plannen zorgden voor veel onrust in het dorp.

"Een drama voor de leerlingen, maar ook voor de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp", vertelde Jan Wind van de dorpsraad eerder aan NH. Maar nu liggen de kaarten heel anders. "De ISOB werkt mee aan een bestuursoverdracht", vertelt Jan nu. "De fusie en opheffing is van de baan. Daar ging de medezeggenschapsraad niet mee akkoord."

Steun voor de dorpsschool kwam uit meerdere hoeken. "De gemeenteraad staat unaniem achter onze wens om de school te behouden", ligt Sven van Truijen toe, die kinderen op de Driessenschool heeft. "En we hebben contact gezocht met de BBB in Den Haag. Die hebben gezorgd dat kleine plattelandscholen niet zomaar mogen verdwijnen."

"Wij zijn als dorpsraad nu aan zet", vult Jan Wind aan. "Om voor onze school een passend schoolbestuur te zoeken. Het mooie is dat er al een aantal besturen willen komen praten. Maar eerst moeten we weten wat we voor school willen zijn."

Om daar achter te komen wordt een extern bureau ingehuurd om met alle belanghebbenden te praten. "Over de identiteit en visie die bij onze dorpsschool past en wat daar voor nodig is. De gemeente ondersteunt ons hierbij, ook financieel. We kunnen ons daarna bij een andere koepel aansluiten. Maar een alternatief kan ook zijn dat we zelf een schoolbestuur oprichten."

In augustus wil de ISOB van de dorpsraad horen welke kan het op gaat. De daadwerkelijke overdracht zou dan een jaar later kunnen plaatsvinden. Tot die tijd valt de school nog onder hun bestuur.

"Dat de ISOB meewerkt aan een bestuurswissel is fantastisch. De school is gered"

Jan Wind - dorpsraad Grootschermer

"Dat de ISOB uiteindelijk meewerkt aan een bestuurswissel is fantastisch. Hun opstelling heeft ons positief verrast, nadat er eerder geen beweging in leek te krijgen. In een brief aan alle ouders (ook in handen van NH, red.) zijn ze nog wat voorzichtig in hun bewoordingen, maar de fusie is van de baan en de school is gered", aldus Jan van de dorpsraad.

Dat beaamt ook Niels Zijlstra van de ouderraad van de Driessenschool. "We hebben gestreefd naar het voortbestaan van de school, en als dorp moeten we het nu zelf gaan doen. En dat is eerlijk gezegd hartstikke leuk. Iedereen hier in het dorp heeft altijd vertrouwen gehouden in een goede afloop. Het is mooi dat we het voortbestaan nu kunnen garanderen."

Hart voor de Driessen

Dat het dorp alle vertrouwen houdt, blijkt ook uit de pas opgerichte stichting 'Hart voor de Driessen', waar naast Zijlstra, ook Sven van Truijen en Stephan Tot bij betrokken zijn. "We bestaan nu een maand en gaan de school financieel steunen als daar geen geld voor is vanuit het bestuur. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van nieuwe laptops", legt Niels uit.

"Maar we steken ook de handen uit de mouwen. Twee jaar geleden hebben we het schoolplein al met het hele dorp eigenhandig aangepakt, maar dat moet ook onderhouden worden en dat kunnen wij regelen. Maar ook voor sponsoren is het van belang dat we een stichting zijn, zodat we netjes op papier hebben staan wat er met het geld gebeurt."

"Daarnaast gaan we zorgen voor reclame en pr voor de school", vertelt Sven van Truijen. "Na alle onzekerheid hebben we wat positiviteit nodig. Ook omdat aanstaande woensdag de open dag is, en er nieuwe leerlingen geworven moeten worden. Met de stichting zijn we nu alle omliggende dorpen langs met flyers en hopen ouders met jonge kinderen te bereiken. We hebben inmiddels een paar aanmeldingen."

Lerarentekort?

En het lerarentekort, de oorzaak van de dreigende sluiting van de school, behoort door alle commotie en inzet van de dorpsraad inmiddels ook tot het verleden. Dat bevestigt ook de ISOB aan NH. "We hebben er nu te veel", lacht Jan Wind.

"Er hebben zich een paar kanjers van leerkrachten gemeld, en we zijn nu aan het passen en meten om die in te kunnen zetten. Uiteraard in samenwerking met de ISOB. We hebben er inmiddels alle vertrouwen in dat dat goed komt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]