Ga naar Content

Waar komt het giftige dinoterb vandaan? Waterschap start onderzoek

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doet onderzoek naar de herkomst van het landbouwgif dinoterb, dat op meerdere plekken in de provincie is aangetroffen. Jantine Leeflang van milieuorganisatie MOB noemt het 'een onderzoek voor de bühne'. 

De West-Friese polder - Foto: Copyright foto/photo Siebe Swart

Dinoterb, dat als onkruidbestrijder op de markt kwam, is al sinds 1998 verboden in de Europese Unie. Het middel tast niet alleen de waterkwaliteit en het ecologisch evenwicht aan, maar is bovendien ook kankerverwekkend.

Thijs Nouwens van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laat weten dat het onderzoek zich in eerste instantie tot de bron richt. Zolang deze onzeker is, is het volgens hem niet mogelijk maatregelen te treffen. “Het is dus eerst zaak om daar meer duidelijkheid over te krijgen.” 

Nouwens vervolgt: "We gaan voor het aanstaande gebiedsproces in de Drieban op meer locaties in deze polder monitoren op de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee willen we een beter beeld krijgen van de problematiek. Verder gaan we onderzoeken of de stof nog aanwezig is in de bodem en bij grondwerkzaamheden kan vrijkomen.” 

Jantine Leeflang van milieuorganisatie MOB noemt het een onderzoek voor de bühne. Ze heeft dan ook een duidelijke boodschap: “Ga nu eens als waterschap je eigen meetresultaten bekijken en daar actie op ondernemen. Dit voelt als mosterd na de maaltijd.”  

Het resultaat van het vandaag aangekondigde onderzoek staat volgens haar dan ook al vast: “Ze kunnen de bron niet vinden en daarmee is dit probleem weer opgelost.” Maar dat is het volgens Leeflang allesbehalve. Sterker nog: ze noemt alle misstanden rondom dinoterb nog maar het topje van de ijsberg.  

Kankerverwekkend 

Uit recente metingen van het waterschap zelf blijkt dat het gif op meerdere plekken in Noord-Holland aanwezig is. Eerst alleen in de West-Friese polder De Drieban bij Venhuizen, later bleek ook dat het Natura 2000-gebied Zwanenwater bij Callantsoog, het water bij de Westelijke Randweg in Beverwijk en de Westerduinweg in Petten zijn vervuild met gif. Aan de kust zit zoveel dinoterb in het water dat de veiligheidsnorm tot wel vijf keer is overtroffen. 

Naar aanleiding van de metingen eiste MOB actie van het hoogheemraadschap, die verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit in dat gebied. Aan die eis wordt nu gehoor gegeven. 

De milieugroep vermoedt dat het middel nog illegaal gebruikt wordt in de bloembollenteelt. Volgens de telers zelf slaat dat nergens op. Het waterschap bevestigt de aanwezigheid van de giftige stof, maar zegt nog geen concrete aanwijzingen te hebben over de herkomst ervan.

Lees ook