Ga naar Content

De 'schrik van Laren' veroordeeld tot acht maanden cel

De beruchte Gooise draaideurcrimineel Sylvester S. is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot acht maanden cel. De 36-jarige man pleegde vorig jaar in een periode van drie maanden tijd vier diefstallen en lichtte zeven mensen op. 

Foto: Adobe Stock

Het is niet de eerste keer dat de Hilversummer Sylvester S. voor de rechter staat. Al vanaf 2016, toen hij uit zijn huurwoning in Laren is gezet, komt hij regelmatig in contact met justitie. Insluipingen bij bedrijven, meerdere diefstallen van onder andere telefoons, beamers en een auto, hebben hem al meerdere straffen bezorgd. Toch bleef S. na meerdere keren de cel in te zijn gegaan, en na zelfs een verplichte opname, doorgaan met criminele dingen. 

De nieuwe buurman

Inmiddels is S. met een strafblad van 25 kantjes een bekende draaideurcrimineel in 't Gooi. In november nog heeft de politierechter S. bij verstek tot vijf maanden cel veroordeeld, wegens een zevental oplichtingen in Bussum. 

De babbeltruc van 'de Schrik van Laren':

Sylvester S. heeft velen bijnamen: de schrik van Laren, de plaaggeest van Bussum of de twintig-euroman. Deze namen heeft hij voornamelijk te danken aan de zogeheten 'voorschotfraude' waaraan hij al meerdere keren schuldig verklaard is.

Hij belt aan bij bewoners, vertelt hen dat zijn voordeur is dichtgewaaid en vraagt hen om geld om de reservesleutel bij zijn ouders op te halen. Vaak gaat het hierbij om bedragen van tien of twintig euro, maar hij heeft ook tot wel 150 euro weten af te troggelen.

Pas als de man niet later het geld terug komt brengen, beseffen de slachtoffers dat zij opgelicht zijn en doen ze aangifte. Vaak kiest hij kwetsbare slachtoffers uit, één van zijn slachtoffers is ouder dan negentig jaar.

In de rechtbank twee weken geleden ontkende S. alle betrokkenheid bij de gepleegde feiten. Er zou een man genaamd Eric S. aan de haal zijn gegaan met zijn levensverhaal, nadat hij deze zelf aan hem had verteld. De rechter geloofde hier niks van en vertelde Sylvester S. dat zijn voorkomen té herkenbaar is door 'een aantal missende voortanden'.

Voor nu zit de Hilversummer dus acht maanden achter slot en grendel. Het herhalingsrisico bij S. is alleen erg groot. Eerder kostte het na zijn vrijlating slechts dagen om zijn volgende delict te plegen.

Lees ook