Ga naar Content

Leefde er in Den Helder stiekem een wasbeerhond? Zeldzaam dier dood gevonden

De Dierenambulance Den Helder kreeg vanochtend een melding van een overleden kat in het water bij de Boatex in Den Helder, maar trof daar iets heel anders aan. Vrijwilligers Irene en Anna haalden namelijk een wasbeerhond uit het water, en dat is best bijzonder. 

Vrijwilligers Irene en Anna haalden een dode wasbeerhond uit het water - Foto: Dierenambulance Den Helder

"Helaas is het bij de Boatex wel vaker raak met verdronken katten", stelt de Dierenambulance van Den Helder. Dat het deze keer om een wasbeerhond blijkt te gaan, is dan wel weer heel bijzonder. Deze 'invasieve exoten', oftewel dieren (of planten) die hier niet perse thuishoren maar wel zijn gekomen, worden sinds een aantal jaar af en toe gespot in delen van onze provincie. 

Vandaag werd het wilde beest, een volwassen mannetje, gevonden in het water in de wijk Boatex in Den Helder. Een unicum. "Dat is wel een beetje gek, aangezien deze wilde dieren hier in deze regio niet voorkomen", vertelt de Dierenambulance dan ook op Facebook. 

Jagen op wasbeerhonden

Plekken in onze provincie waar wel al wasbeerhonden gespot zijn, zijn onder andere Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid en het Naardermeer. De provincie besloot eerder al dat er in die gebieden op de dieren gejaagd mag worden. Sinds vorig jaar is het in heel de provincie toegestaan.

Tekst gaat door onder de foto

De overleden wasbeerhond - Foto: Marcel Wijnalda

Het doel: het aantal wasbeerhonden terugdringen naar nul. Een woordvoerder van de provincie liet destijds weten dat dat nodig is omdat het wilde beest een negatief effect kan hebben op allerlei soorten dieren. "De wasbeerhond is een alleseter. Het beest eet van alles, ook eieren en kuikens. Daarnaast dragen de dieren soms ook parasieten die kunnen worden overgedragen op mens en vee."

Dier opzetten

De wasbeerhond die in Den Helder is gevonden, is overgebracht naar De Helderse Vallei. Medewerker Marcel Wijnalda ving het beestje op en heeft het direct in de vriezer gelegd. "We zijn eigenlijk sinds kort gestopt met dode dieren aannemen, maar dit was wel een heel bijzonder geval en ook een zeldzaam dier. Daarom kan het zijn dat we hem wel op gaan zetten, maar daar gaan we het nog over hebben."

Dat de wasbeerhond in Den Helder terecht is gekomen, is volgens Marcel erg bijzonder. "Ik heb nog even gecheckt, maar de dichtstbijzijnde plek was Den Oever, vorig jaar. Die was dood gevonden", vertelt hij. 

"Het is een heel verborgen dier"

Marcel Wijnalda van De Helderse Vallei

Maar hoe komt zo'n beest dan helemaal in Den Helder terecht? "Ze leven langs het water en zijn goede zwemmers", vertelt Marcel. "De verspreiding gaat zo snel dat ik verwacht dat je deze niet meer kunt bestrijden. Als deze zich ergens ophoudt en je haalt hem weg, dan zal dat niet de garantie geven dat er geen andere meer zit."

Nu is het afwachten of het bij een wasbeerhond in Den Helder blijft, of dat er meer worden gespot. Deze wilde dieren zullen zich niet gauw laten zien, denkt Marcel. "Het is een heel verborgen dier. Hij leeft 's nachts. Het kan dus heel goed zijn dat deze er al een tijdje heeft gezeten. Maar het is belangrijk om een melding te doen als je er eentje ziet."

Lees ook