Ga naar Content

Provincie gaat ondanks kritiek door met plannen om wasbeerhonden af te schieten

De provincie gaat door met het plan om wasbeerhonden af te schieten, ondanks kritiek van de Partij voor de Dieren (PvdD). De partij stelde nog kritische vragen aan de provincie, maar die liet in de antwoorden weten door te gaan met de opdracht om de beesten af te schieten.

Twee wasbeerhonden. - Foto: ANP Foto

In Noord-Holland mocht je al op de wasbeerhonden jagen in de gebieden waar het dier was gespot: Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid en het Naardermeer. In het nieuwe plan stond dat ze ook op andere plekken in de provincie afgeschoten mogen worden.

Daarmee lijkt het voor de wasbeerhonden in Noord-Holland einde verhaal. In antwoorden op de vragen van de PvdD laat de provincie weten dat op andere plekken in Nederland ook op het dier gejaagd mag worden. 

'Invasieve exoot'

Omdat het om een 'invasieve exoot' gaat, zou het beest volgens de provincie schade kunnen toebrengen aan de biodiversiteit en volksgezondheid, wegens parasitaire ziektes. De Partij voor de Dieren vroeg hier verduidelijking over en boswachter Arjen Postma vertelde eerder aan NH dat de ecologische schade die het beest zou toebrengen, niet is bewezen. 

Lees ook

Daarnaast is het volgens de boswachter vrijwel onmogelijk om het diersoort in zijn geheel uit te roeien. Hij wees daarbij naar Duitsland, waar het aantal wasbeerhonden ondanks de jacht nauwelijks kon worden ingeperkt. Ook de PvdD wijst naar dat onderzoek.

Desondanks heeft het bestuur van Noord-Holland toch besloten dat de populatie tot nulstand moet komen. De opdracht geldt tot 1 maart 2028. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.