Ga naar Content

Verdriet komt boven vlak voor rechtszaak doodgereden Jesse: "Alles bij elkaar gejankt deze week"

Beladen is misschien wel een understatement. Menig Langedijker kijkt morgen met argusogen naar de rechtbank in Alkmaar. Danny V. uit Noord-Scharwoude moet zich verantwoorden voor het dodelijke ongeluk in december 2021. Met drank op reed hij een vriendengroep aan. Drie jongeren raakten gewond en Jesse Smit overleed. 

Foto: NH Media

"We hebben alles bij elkaar gejankt deze week", vertelt John, de vader van Jesse vandaag via de telefoon. De hovenier is op klus in Heerhugowaard. Hij staat in een bedrijfstuin de boel 'voorjaarklaar' te maken. 

Buiten werken is voor hem de manier om met alle spanning om te gaan. "Dan ben ik moe en kom ik tenminste in slaap. Het is de beste afleiding. Als ik thuis ga zitten vlieg ik tegen de wand op."

De afgelopen dagen hebben hij, zijn vrouw Mariëlle en 18-jarige dochter Roos de slachtofferverklaringen doorgenomen die ze morgen in de rechtbank gaan voorlezen. "Het voelde weer als gisteren, werden er helemaal ingezogen."

Busje raakt jongeren

Het is zondagmiddag, de twaalfde van december in 2021. In eerste instantie viert Langedijk net als heel Nederland feest. Max Verstappen is wereldkampioen geworden. En in een volgepakte dorpskroeg in Oudkarspel gaat het dak eraf.

De 20-jarige Jesse Smit staat daar ook, omringd door zijn grote vriendengroep. Op een filmpje juicht hij met zijn vuist richting de camera. Hij is op de fiets gekomen, hij woont tenslotte vlakbij. 

Als iedereen is uitgeschreeuwd, stapt hij met een klein clubje op om ergens nog een drankje na te doen. Op de Voorburggracht, net voor het bord Noord-Scharwoude, gaat het dan helemaal mis.

Een donker busje rijdt de vrienden van achteren aan en stopt niet. Fietsen liggen overal, meerdere jongeren raken gewond. Omwonenden rennen naar buiten. Door het dorp klinkt de ene na de andere sirene.

Foto: Inter Visual Studio

De 28-jarige Danny V. blijkt bestuurder van het voertuig. Hij wordt later door de politie thuis aangehouden. Dat is op haast een steenworpafstand van waar hij het groepje raakte.

Later zal naar buiten komen dat hij die middag in dezelfde dorpskroeg was en beschonken achter het stuur stapte. Justitie verwijt hem bovendien veel harder te hebben gereden dan daar is toegestaan. 

Vooral Jesse is er ernstig aan toe. Halsoverkop gaan vader John, moeder Mariëlle en de dan 16-jarige Roos naar het ziekenhuis in Alkmaar. Daar worden ze in een aparte kamer dan de andere ouders gezet. 

Nog een week leven ze tussen hoop en vrees. Op 18 december overlijdt Jesse. Dan pas twintig jaar. 

Dappere dochter

"Als ik in de keuken stond, kwam hij weleens achter me staan en zei dan: even de bocht erom hoor mam", vertelde moeder Mariëlle eerder al over de knuffels van haar zoon die ze moet missen. Jesse was een grapjas, een luisterend oor, heel sociaal, schrijven zijn vrienden hem. 

Het gemis is onverminderd groot, zegt John nu, staand in de tuin tussen de snoeimachines. "Hoe we als gezin leefden, bestaat niet meer." 

In het verdriet zijn ze elkaar gelukkig nooit kwijtgeraakt. "We praten veel, continue eigenlijk. Maar laten elkaar ook los. We rouwen anders. Mariëlle heeft meer tranen op een dag bijvoorbeeld. Maar we houden alles bespreekbaar. Dat is misschien wel onze redding geweest."

"Hoe we als gezin leefden, bestaat niet meer"

John Smit over de dood van Jesse

Morgen is dan het moment waar ze ruim twee jaar op moesten wachten. Het voelde als lang. Ze voelden zich een poos door justitie in de steek gelaten. Er werd niet goed gecommuniceerd over het onderzoek. 

Het feit dat verdachte V. 'een bekende' in het dorp is, maakte het wachten niet makkelijker. Zo moesten ze via de tamtam horen dat hij zijn rijbewijs inmiddels terug heeft gekregen. Justitie heeft erkend dat ze dit in de toekomst beter willen communiceren. 

"De spanning voor morgen is enorm", aldus John. "Het gaat er hier ieder moment over, ik droom erover. Ons hoofd zit vol en we zijn er 24/7 mee bezig."

Er is dan gelukkig ook veel moois aan het leven in een ons-kent-ons-gemeenschap. "De dood van Jesse, maar ook de rechtszaak leeft ontzettend. We hebben ook nu weer veel kaartjes en appjes gehad. Mensen wensen ons allemaal sterkte. En we hebben begrepen dat er veel ook zelfs aanwezig zijn morgen."

Dodelijk ongeluk na Formule 1-avond - NH

Zowel John en Marielle als zus Roos hebben iets voorbereid om voor te lezen tijdens de zitting. "Ik vind dat zo dapper van haar", zegt John over zijn dochter. Die inmiddels helemaal is opgenomen in de vriendengroep van hun overleden zoon. "In onze verhalen morgen leggen allemaal ons hele gevoel bloot."

Hopen op geluk

De 30-jarige Danny V. wordt vanaf 09.00 uur in de rechtbank van Alkmaar vervolgd voor het op hoge snelheid rijden, daarmee een verkeersongeval te hebben veroorzaakt met een dode en drie gewonden tot gevolg. Daarnaast was hij volgens justitie onder invloed en verliet hij de plek van het ongeluk. 

"We hebben er vertrouwen in dat er een passende strafeis komt. Maar ik wil er niet op vooruitlopen", besluit John. "Ik hoop gewoon op gerechtigheid. Ik hoop dat na deze zaak het echte rouwen kan beginnen. Dat er ruimte komt voor andere dingen, dat we weer gelukkig worden."

De raadsvrouw van verdachte Danny V. wilde voorafgaand aan de zitting niet reageren. 

Lees ook