Ga naar Content

Expositie 'Femicide' brengt verhaal vermoorde Nadine uit Hoorn in beeld

De jongste dochter van Wanda en Jacques Beemsterboer werd in 2006 vermoord door haar ex-vriend. Een verdriet dat, ondanks dat het bijna 18 jaar geleden is, nooit slijt. Het verhaal van Nadine maakt nu onderdeel uit van de buitenexpositie ‘Femicide’ van Open Mind en de gemeente Hoorn.

Jacques en Wanda Beemsterboer bij het portret van hun dochter Nadine in Hoorn - Foto: NH Media

"Mam, ik bel je zo terug", het waren de laatste woorden van de toen 20-jarige Nadine Beemsterboer uit Hoorn. Zij werd kort na dat telefoontje, op 2 december 2006, doodgestoken door haar ex-vriend die niet kon verkroppen dat zij de relatie had verbroken.

Jacques en Wanda Beemsterboer, inmiddels verhuisd naar het Gelderse Doesburg, werden door Open Mind benaderd met de vraag of ze wilden meewerken aan deze expositie. De reizende expo toont 12 portretten en verhalen van vrouwen die door hun (ex-)partners om het leven zijn gebracht, verteld door hun nabestaanden. "Wij vinden het belangrijk dat er veel aandacht is voor femicide, ofwel vrouwenmoord", aldus Wanda. 

Elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord en in zestig procent van de gevallen is de dader een (ex-)partner. En dat zijn schokkende cijfers, benadrukt Wanda. "Het gaf mij heel sterk het gevoel: ik moet hier iets aan doen. Het is zo'n ramp wat er gebeurd is. Om op deze manier ook andere vrouwen te kunnen waarschuwen, heb ik er geen moment aan getwijfeld." Volgens Wanda wordt er in de politiek steeds meer gesproken over femicide en ook de media doen er steeds meer mee.

Rode vlaggen herkennen

Met de expositie, genaamd ‘Femicide’, krijgen zij een gezicht en wordt hun verhaal gedeeld zodat rode vlaggen en signalen van partnergeweld onder de aandacht worden gebracht. Jacques en Wanda waren maandagmiddag bij het startschot van de expo in Hoorn aanwezig. En ondanks dat het bijna 18 jaar geleden is, blijft de pijn en is het verdriet voelbaar. "Ik merkte vanochtend, toen deze prachtige vrouwen op de vrachtauto kwamen aanrijden, dat het me ontzettend diep raakte. Nadine heeft hier gedanst, is hier opgegroeid. En dan zie je haar op een grote foto binnenkomen, dat vond ik heel heftig om te zien", vertelde ze aan NH.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Ook wethouder Axel Boomgaars van de gemeente Hoorn nam het woord en gaf een duidelijk signaal af: "We kunnen niet zwijgend toekijken terwijl vrouwen het slachtoffer worden van geweld en moord. Ik noem Nadine, maar ook Sumanta Bansi. Het gebeurt overal, ook in Hoorn. We moeten een vuist maken tegen deze afschuwelijke vorm van onrecht en ons uitspreken voor de vrouwen die hun stem niet meer kunnen laten horen. Hiermee geven we de vrouwen in deze expositie een stem. Een belangrijke stem in onze strijd tegen vrouwenmoord", zei hij tijdens de opening. 

Tot 2 april is de expositie te bezichtigen op het Noorderplantsoen naast het treinstation, vlak bij de Vlinderrots. Daarna zal de expositie verder reizen.

Bekijk hieronder de reportage die NH maakte met Jacques en Wanda Beemsterboer:

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.