Ga naar Content

Bieb in Badhoevedorp op zaterdag weer open dankzij beschermers tegen jeugdterreur

De bieb in Badhoevedorp gaat vanaf aankomend weekend weer op zaterdagochtend open dankzij drie 'helden' die vrijwillig een oogje in het zeil willen houden. Vanwege pesterijen en intimidaties door jongeren wilde geen enkele vaste medewerker nog op zaterdag werken.

Dorpshuis aan de Snelliuslaan, met op eerste etage de bibliotheek - Foto: Google Streetview

Sinds begin dit jaar was de bieb in het weekend gesloten. "Dat is het veiligste voor ons", vertelde medewerkster Marcella van Cpunt Bibliotheek in Badhoevedorp eerder. Zij en haar collega's werden geïntimideerd door groepjes jongeren, die hen uitscholden voor 'kankerhoer', de doorgang blokkeerden en hen achtervolgden naar de auto.

Zij en haar collega's stonden op zaterdag altijd alleen, omdat er niet genoeg geld was voor en tweede zaterdagmedewerker. Het gevoel van onveiligheid werd versterkt, doordat in het hele gebouw op zaterdag alleen de kunstgalerie open was en de eerste verdieping - waar de bibliotheek zich bevindt - moeilijk te zien is wie er binnenkomt.

Weer open

Dankzij drie enthousiaste inwoners in Badhoevedorp, gaat de bieb vanaf aankomend weekend op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur weer open, vertelt Petra Zwetsloot, coördinator Maatvast Haarlemmermeer. "Dan kunnen alle fulltime-werkende ouders weer met hun kinderen langskomen."

"Als er overlast is kan je klagen, maar je kan er ook zelf wat aan doen"

Henk Bakker, een van de vrijwilligers

Deze vrijwilligers hebben los van elkaar gereageerd op de wervingsactie van Maatvast en Cpunt om op de zaterdag bij de ingang van het gebouw te gaan zitten en een oogje in het zeil te houden. "Als er overlast is kan je klagen, maar je kan er ook zelf wat aan doen", zei Henk Bakker, een van hen, al eerder tegen NH.

"De medewerkers vinden het super dat er iemand beneden is om toezicht te houden", vertelt Bleijerveld. "Dan kunnen zij zich focussen op hun werk." Pas als alles goed loopt, gaat de bieb weer de hele zaterdag open.

Gemeenschapsgevoel

Als de vrijwilligers dat zouden willen, mogen zij op die zaterdag in het dorpshuis voor wat meer leven in de brouwerij zorgen door activiteiten te organiseren, zoals bijvoorbeeld een koffieochtend of een leesclub. "De bibliotheek kan dan weer open en er komen meer activiteiten die het gemeenschapsgevoel in het dorp bevorderen", zei Bleijerveld al eerder. 

Of er binnenkort op zaterdag activiteiten komen, is nog afwachten. "Het zou heel leuk zijn als vrijwilligers iets willen organiseren", vertelt Zwetsveld. "Maar we zijn al zo blij dat ze er überhaupt willen zitten en daar toezicht willen houden." 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook