Ga naar Content

Bieb in Badhoevedorp zoekt vrijwilligers om medewerkers te beschermen tegen jeugdterreur

De bibliotheek in Badhoevedorp zoekt vrijwilligers die op zaterdagen een oogje in het zeil willen houden. Een olifantenhuid is een pré, want vanwege pesterijen en intimidaties wil geen enkele vaste medewerker nog op zaterdag werken. Als er vrijwilligers zijn die deze taak op zich willen nemen, gaat de bieb op zaterdag weer open.

Dorpshuis aan de Snelliuslaan, met op eerste etage de bibliotheek - Foto: Google Streetview

De Badhoevedorpse boekenuitleen zit op de eerste verdieping van het dorpshuis aan de Snelliuslaan. Tot eind vorig jaar was de bieb zes dagen per week geopend, maar sinds deze maand blijven de deuren - tot teleurstelling van vooral tweeverdienende gezinnen met kinderen - in het weekend gesloten.

Intimidaties

Ze halen de stekkers van pc’s en printers uit de wandcontactdozen, schelden medewerkers uit voor onder meer ‘kankerhoer’, blokkeren de doorgang of achtervolgen ze naar de auto, vertelt Lara Bleijerveld, manager publieke dienstverlening bij Cpunt.  "Ze kwamen altijd in groepjes.”

Deel van het probleem is dat er op zaterdag geen andere activiteiten in het dorpshuis op de agenda staan, vertelt Bleijerveld. Omdat op zaterdag alleen de bieb open was, was de biebmedewerker de enige aanwezige in het pand. "Onze medewerkers zagen er echt tegenop om daar te gaan werken", aldus Bleijerveld. "Het was te onveilig om daar alleen te staan."

Omdat de bieb geen geld heeft om een tweede medewerker in te huren, proberen Maatvast en Cpunt nu vrijwilligers te werven om een oogje in het zeil te houden. En misschien kunnen ze voor wat meer leven in de brouwerij zorgen door in het dorpshuis meer te organiseren. Als vrijwilligers zich melden, gaat de bieb op zaterdag weer open, aldus Bleijerveld. 

Gemeenschapsgevoel

"Het is een win-winsituatie", benadrukt Bleijerveld. "De bibliotheek kan dan weer open en er komen meer activiteiten die het gemeenschapsgevoel in het dorp bevorderen. Wie weet is er iemand die een klaverjas-, brei- of leesclub wil organiseren of bijvoorbeeld een koffieochtend wil doen."

"Als er overlast is kan je klagen, maar je kan er ook zelf wat aan doen"

Henk Bakker, inwoner die zich heeft aangemeld als vrijwilliger

Henk Bakker - die zichzelf omschrijft als een vrij forse man van 1.88 meter - meldde zich direct aan als vrijwilliger. "Als er overlast is kan je klagen, maar je kan er ook zelf wat aan doen", zegt hij. "Naar de bibliotheek gaan: dat doen zat mensen en dat moet gewoon blijven kunnen."

Naast zijn fulltimebaan is hij amateurfotograaf. Hij heeft zelf geen behoefte om een cursus te geven of te volgen, maar zou het geen probleem vinden om beneden zijn foto's te bewerken. Wel denkt hij dat activiteiten een gat kunnen opvullen voor bijvoorbeeld jonge mensen met kinderen. "Voor hen is er niet veel hier."

Dorpsgevoel

Een van de gezinnen in Badhoevedorp is dat van Babette van Zanten-Vos. Op zaterdag ging ze vaak met haar twee- en vierjarige naar de bibliotheek, zodat ze zelf boekjes konden uitkiezen om mee naar huis te nemen. "Het is nu moeizaam om de rest van het weekprogramma dat erin te proppen", vertelt de fulltime-werkende moeder. 

"Ik zou het geweldig vinden als de bieb op zaterdag weer opengaat", vertelt ze. Ook ziet ze dat er veel behoefte is aan activiteiten, niet alleen bij kinderen maar ook bij jongeren en ouderen. "Door de activiteiten kan er meer een dorpsgevoel komen."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]