Ga naar Content

'Badhoevedorpse ouders nemen misdragingen van hun kinderen niet serieus genoeg'

Badhoevedorpse ouders moeten het wangedrag van hun kinderen serieuzer nemen. Dat zeggen de gemeente Haarlemmermeer en welzijnsorganisatie Meerwaarde naar aanleiding van vragen van NH over jongerenoverlast in onder andere de bibliotheek van Badhoevedorp. "Mijn kind doet zoiets niet", stellen sommige ouders ten onrechte.

Jongeren hebben op het Badkuipterrein een brand gesticht - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

In de laatste twee maanden ontving de politie in Badhoevedorp elf meldingen van overlast door jongeren. Ze scholden anderen uit vanaf hun fatbikes of scooters, staken vuurwerk af, maakten herrie en stichtten een brand op het Badkuipterrein. Het gaat niet om steeds dezelfde jongeren, zegt de gemeentewoordvoerder.

Overlast leidde begin dit jaar ook tot de sluiting van de bibliotheek in Badhoevedorp. Een medewerker werd uitscholden voor 'kankerhoer', de doorgang werd voor haar geblokkeerd en ze werd achtervolgd naar haar auto. "Sluiten is nu het meest veilig voor ons", vertelde medewerker Marcella van Cpunt aan NH.

Grote rol voor ouders

Volgens welzijnsorganisatie Meerwaarde moeten de ouders van de jongeren een belangrijke rol op zich nemen om de overlast tegen te gaan. "Zij zijn ook verantwoordelijk voor het gedrag van hun kinderen, maar weten vaak niet waar en met wie ze uithangen", zegt een woordvoerder. 

Straatcoaches, politieagenten en jongerenwerkers hebben goed contact met de jongeren en spreken hen desgewenst aan op hun gedrag, vult een woordvoerder van de gemeente aan. Pas als het echt de spuitgaten uitloopt, gaan ze langs bij hun ouders. 

'Kom maar met bewijs'

"Wat dan kenmerkend is voor Badhoevedorp in tegenstelling tot andere kernen is de reactie van sommige ouders: 'mijn kind doet dat niet' of 'kom maar met bewijs' of 'ík betaal wel de boete'", vertelt de woordvoerder van de gemeente. "Er is dus geen interesse in het gedrag van hun kinderen."

Tekst gaat verder onder een bericht op X waarin een politieagent dit probleem al aankaartte.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In Badhoevedorp was de situatie in 2020 dusdanig geëscaleerd dat bewoners de jongeren niet meer aan durfden te spreken op hun gedrag. "En als je dat wel doet schijnt het zo te zijn, dat je er niet zeker van kunt zijn dat er geen represailles worden genomen", vertelde Rinske van Raalte van de dorpsraad in Badhoevedorp aan NH. 

Tekst gaat verder onder het bericht op X over jeugdoverlast door vuurwerk.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ook in andere Haarlemmermeerse kernen, zoals Zwanenburg, Hoofddorp en Beinsdorp, hadden inwoners in 2020 dagelijks last van jeugd. Er werden daarom extra maatregelen ingevoerd, waaronder samenwerking tussen de politie en wijkteams van Meerwaarde, de inzet van jongerenwerkers en straatcoaches, de aanleg van ontmoetingspunten, de organisatie van jongerenactiviteiten en het geven van voorlichtingen.

"Met de aanpak van jongerenwerkers is het wel echt beter geworden", vertelt Kim Denie, raadslid bij de PvdA en ambassadeur van de jongerengemeenteraad in Haarlemmermeer. Toch ziet ze dat jongeren te vaak neergezet worden als dieven en helers, en dat buitenhangen gelijk wordt gesteld aan overlast veroorzaken. "Jongeren worden echt te vaak gecriminaliseerd."

Van twee kanten

"Het moet van twee kanten komen", stelt ook Pauline Maat, raadslid van CDA Haarlemmermeer. "Jongeren moeten rekening houden met de omgeving, maar er kan ook niet van hen verwacht worden dat ze muisstil zijn op straat."

Het grootste probleem is, volgens deze raadsleden, dat jongeren in heel Haarlemmermeer te weinig eigen plekken hebben. Dat bevestigt de woordvoerder van Meerwaarde, 'al mag dat geen excuus zijn voor het veroorzaken van overlast'.

Wat is er voor jongeren te doen in Badhoevedorp?

Gemeente Haarlemmermeer

In wijkcentrum 't Rietland is de ruimte 'Baddies' waar jongeren op donderdag en zondag vanaf het einde van de middag samen kunnen komen en er zijn twee hangplekken: één op het Badkuipterrein en één aan de Groene Zoom.

Verder organiseert Sportservice Haarlemmermeer activiteiten en zijn er op de hoek van de Egelantierstraat en Windestraat sinds kort sportapparaten en een basketbalveld.

De gemeente wil nieuwe plekken voor jongeren creëeren, ook in Badhoevedorp. Er moet een volwaardiger alternatief komen voor de jongerenkamer 'Baddies', de huidige plek waar jongeren in Badhoevedorp samen kunnen komen. Waar en wanneer dit er komt en hoe vaak deze ruimte dan open gaat zijn, is nog onbekend.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook