Ga naar Content
Verkeer en voetgangers bij een brug met een bord dat een hoogtebeperking aangeeft in een stedelijke omgeving.
Haarlem

Hoe komen Haarlemmers het Spaarne over? Alle bruggen in onderhoud

12 maart 2024, 12.55 uur · Aangepast 12 maart 2024, 13.56 uur
Door: Rob Wtenweerde · Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het wordt deze week spannend of het onderhoud aan de Haarlemse bruggen over het Spaarne volgens planning verloopt. Vrijdag wordt de Prinsenbrug twee weken lang afgesloten. Terwijl de deadline voor het werk aan de Catharijnebrug en bij de Waarderbrug ook op deze dag ligt. Het groot onderhoud aan de Gravestenenbrug loopt in ieder geval maanden uit.

De Gravestenenbrug in het centrum opent niet volgens planning op 28 maart. Sinds december is de brug al afgesloten voor fietsers en voetgangers. De brugdelen werden verwijderd om ze helemaal op te laten knappen. 

Maar volgens de aannemer blijkt nu dat de brugval (het beweegbare deel van de brug) zo versleten is, dat die niet kan worden gerepareerd. Daarom moet er een nieuwe brugval worden gemaakt.

Tekst loopt door onder de foto.

Werkzaamheden Gravestenenbrug Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het grote probleem daarbij is dat het Spaarne onderdeel is van een Staande Mastroute, een doorgaande vaarroute voor schepen met een vaste mast of een opbouw hoger dan zes meter. Die moet in de zomerperiode begaanbaar blijven. De nieuwe brugval van de Gravestenenbrug kan dan pas in het vierde kwartaal van dit jaar worden geplaatst. 

Omdat de brug dan wel heel erg lang afgesloten is, bekijkt de aannemer of de brugval eventueel al eerder kan worden teruggeplaatst. Dat moet dan 's avonds en 's nachts gebeuren, wat voor de nodige overlast kan zorgen. Omwonenden krijgen daar deze week nog een brief over.

Tekst loopt door onder de foto.

Tekstkar afsluiting Prinsenbrug Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Prinsenbrug

De Prinsenbrug is vanaf vrijdag 15 maart na de avondspits twee weken lang afgesloten voor al het verkeer. Het asfalt van het brugdek wordt vernieuwd, de voegen tussen de brugdelen worden vervangen en het beton wordt gereinigd en onderhouden.

Dat levert grote hinder op voor het verkeer, want de N200 is een belangrijke verkeersader dwars door Haarlem. Het autoverkeer uit het centrum en Haarlem-Noord richting de A9 wordt omgeleid via de Schoterbrug en de Waarderpolder. Verkeer vanuit Zandvoort richting de A9 moet omrijden via de N205 en de Prins Bernhardlaan. Dat kan voor files en extra reistijd zorgen.

Pontje

Fietsers kunnen de komende weken omrijden via de Catharijnebrug. Voor voetgangers en mensen met een beperking gaat er een pontje varen. De opstapplaatsen zijn bij het Havenkantoor aan de Spaarndamseweg en aan de Drosteboulevard aan de kant van de Waarderpolder. Om mensen die slecht ter been zijn te helpen, vaart er altijd een extra medewerker mee.

Het pontje heet Paddegat 3 en vaart tijdens het werk aan de Prinsenbrug iedere dag van 7.00 uur tot 18.00 uur op en neer. Dat is onder meer een uitkomst voor de vele mensen die in de Waarderpolder werken en vanaf het station naar het werk lopen.

Tekst loopt door onder de foto.

Dit pontje gaat bij de Prinsenbrug varen - Foto: Aangeleverd

Het werk aan de Prinsenbrug moet op 30 maart klaar zijn, net voor de start van het vaar- en strandseizoen en de Paasraces op circuit Zandvoort. 

Catharijnebrug

Het gaat er om spannen of de Catharijnebrug tussen de Koudenhorn en de Papentorenvest op tijd klaar is, voordat de Prinsenbrug wordt afgesloten. Ook aan de Catharijnebrug is de afgelopen maanden hard gewerkt. Zo is de hele technische installatie vervangen en is het remsysteem van de brug hersteld. 

Deze week wordt de nieuwe installatie in de nachtelijke uren getest. Daarom is de Catharijnebrug tussen 21.00 uur en 5.00 uur afgesloten voor het verkeer. Vrijdagochtend vroeg moet de brug weer helemaal functioneren.

Tekst loopt door onder de foto.

Catharijnebrug Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Waarderbrug

Ook de Waarderbrug, die de Indischewijk met de Waarderpolder verbindt, is deze week dagenlang dicht voor het verkeer. Dat heeft niets te maken met onderhoud aan de brug, maar met werkzaamheden aan de riolering en de aanleg van voorzieningen voor de scheepvaart langs de Spaarndamseweg. 

De aannemer wilde bij de Waarderbrug leidingen aanleggen door onder de weg door te boren, maar dat is niet gelukt. Daarom moet er alsnog worden gegraven en wordt de brug drie dagen afgesloten voor het autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel over de brug in die periode.

Het werk bij de Waarderbrug begint woensdagochtend 13 maart om 7.00 uur en moet vrijdagmiddag om 16.00 uur klaar zijn. Precies drie uur voordat de Prinsenbrug wordt afgesloten: het wordt allemaal krap komende vrijdag.

Tekst loopt door onder de foto.

Werkzaamheden Waarderbrug Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Staande Mastroute

De planning voor al het onderhoud aan de bruggen over het Spaarne is krap. Waarom worden al die werkzaamheden op hetzelfde moment gepland?

Dat heeft alles te maken met de eerder genoemde Staande Mastroute. Daarvan zijn er in de wijde omtrek maar twee. Er moet altijd zo'n route beschikbaar zijn voor het scheepvaartverkeer. De doorgaande route is geschikt voor schepen met een vaste mast en voor schepen met een opbouw hoger dan zes meter. Dat soort schepen is afhankelijk van bedienbare bruggen.

Die doorgaande routes zijn belangrijk voor de binnenvaart, maar vooral ook voor de pleziervaart. De Staande Mastroutes worden met name in het voorjaar en de zomer druk bevaren. In die periode kan er geen onderhoud worden gepleegd aan de bruggen over het Spaarne in Haarlem. Het is daarom soms nodig om de werkzaameden aan de bruggen gelijktijdig uit te voeren. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]