Ga naar Content

Opnieuw een Haarlemse brug dicht voor groot onderhoud, nu de Catharijnebrug

De Haarlemse Catharijnebrug, tussen de Koudenhorn en de Papentorenvest, is vanaf maandag 8 januari bijna drie maanden lang vooral 's nachts dicht vanwege groot onderhoud. Ook de Gravestenenbrug, wat zuidelijker gelegen, ligt er deze maanden al uit.

De huidige Catharijnebrug ligt er sinds het begin van de twintigste eeuw. Hij is bijna dertig meter lang en tien meter breed, ontworpen door gemeentearchitect Jacques Leijh en diende als vervanger van de iets noordelijker gelegen en verouderde Catharijne- of Hoogebrug. 

Tekst loopt door na de foto.

De oude Catharijnebrug over het Spaarne in Haarlem, ter hoogte van molen De Adriaan - Foto: Noord-Hollands Archief

Er moet nogal wat gebeuren aan de 'nieuwe' Catharijnebrug. Zo is de technische installatie van de brug aan vervanging toe en ook de onderdelen die zorgen voor de remming worden aangepast of hersteld. 

Werkzaamheden 's nachts

De werkzaamheden duren, zoals de planning er nu uitziet, tot 1 maart en vinden vooral 's nachts plaats. Gemotoriseerd verkeer wordt dan omgeleid via de Prinsenbrug. De brug blijft de gehele periode gesloten voor het scheepvaartverkeer. Alleen pleziervaart met een lage doorvaarthoogte kunnen de brug blijven passeren. 

Tekst loopt door na de foto.

Catharijnebrug - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Het bouwterrein bevindt zich vanaf 8 januari nabij het bedienhuis van de brug. Daar komt ook een pontoneiland te liggen in het water. De omliggende straten blijven wel bereikbaar. Omwonenden zijn inmiddels per brief ingelicht over de werkzaamheden. 

Werkzaamheden overdag

Ook overdag gaan de werkzaamheden door, maar dan vooral vanaf het water. De brug kan dan gewoon door het verkeer gebruikt worden. Zo ontstaat er zo min mogelijk overlast voor het wegverkeer. 

Catharijnebrug buiten gebruik - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Lees ook