Ga naar Content

Drone-bezorgdienst voor onder meer gevangenis Zaanstad opgerold

De politie heeft afgelopen dinsdag een Rijsenhouter, een Amsterdammer en een Schiedammer opgepakt voor de smokkel van drugs en wapens met drones in onder meer de gevangenis van Zaanstad. 

Foto: Rijksvastgoedbedrijf / Justitieel Complex Zaanstad

De verdachten zouden zo gestructureerd te werk zijn gegaan, dat het Openbaar Ministerie (OM) hen verdenkt van deelname aan een criminele organisatie. 

Internationaal

Het balletje gaat rollen als de politie informatie binnenkrijgt over een bestelservice voor gevangenen in Nederland, België en Luxemburg. Met drones zouden onder meer drugs, telefoons en wapens in gevangenissen worden afgeleverd. 

Uit onderzoek onder leiding van het OM is vervolgens gebleken dat sinds 2021 meerdere keren met drones is gevlogen bij meerdere gevangenissen door het hele land. Behalve bij de gevangenissen in Veenhuizen (Drenthe) en Lelystad (Flevoland) zou de bezorgdienst actief zijn geweest bij de gevangenis in Zaanstad.  

Twee drones onderschept

Tijdens de coronapandemie was de smokkelmethode in Justitieel Complex Zaanstad geregeld in het nieuws. Zo berichtte De Telegraaf in augustus 2021 dat twee gevangenen waren bestraft omdat zij betrokken zouden zijn geweest bij een poging drie iPhones en meerdere simkaarten de gevangenis binnen te smokkelen

Eind dat jaar werden in een weekend tijd twee drones onderschept waar drugs, telefoons, kabels en snoeren in zaten. Een maand later doken er via Instagram beelden op van vermoedelijk één van die smokkelacties.

Te zien is hoe een gevangene via een opengebroken ventilatierooster een ingetapet pakketje binnenhengelt. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zei destijds al tegen NH dat het pakketje in de video zéér vermoedelijk was afgeleverd met een drone

Tekst gaat verder onder de video.

Bekijk de Instagram-story over binnengehengelde contrabande in de bajes - NH Nieuws

Volgens het OM slaagden veel 'droppings' niet omdat de drones tijdig werden gespot door beveiligers. In sommige gevallen hoefden de gevangenen bijzonder weinig moeite te doen voor hun bestelling: de piloot stuurde de drone dan naar een cel, waarna de gevangene zijn bestelling via een geopend raam kon aanpakken.

Woningen doorzocht

De woningen van de drie verdachten (25 t/m 32 jaar oud) zijn doorzocht. Behalve drones heeft de politie ook drugs bij hen thuis aangetroffen. Twee van hen worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris die zal besluiten of hun voorarrest wordt verlengd. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.