Ga naar Content

'Twee gevangenen Zaanstad bestraft na smokkel iPhones met drone'

Op de luchtplaats van de gevangenis van Zaanstad zijn meerdere smartphones en zes simkaarten ontdekt. Dat schrijft De Telegraaf. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zegt tegen de krant dat ze waarschijnlijk met een drone de gevangenismuren binnen zijn gevlogen.

Foto ter illustratie - Foto: Inter Visual Studio / Sander Disselkoter

Het zou volgens De Telegraaf gaan om drie iPhones. Twee gevangenen zijn voor de smokkelpoging bestraft, bevestigt de DJI aan de krant, die een tip over de smokkel van de telefoons had gekregen. De telefoons lagen op een soort abri op de luchtplaats. Het is niet mogelijk dat ze over de muur zijn gegooid, omdat de luchtplaats niet grenst aan een buitenmuur.

De DJI probeert smokkelen met drones in verschillende gevangenissen te voorkomen door netten te spannen boven luchtplaatsen. Bij de gevangenis van Zaanstad zou er niet zo'n net hangen, zegt de DJI tegen de krant.

Lysander de R.

Vorige week werd halsoverkop de voorman van motorbende MC Hardliners Lysander de R. (39) vanuit de gevangenis van Zaanstad overgeplaatst naar de gevangenis in Krimpen aan den IJssel. Dat gebeurde nadat medewerkers van de Zaanse gevangenis alarm hadden geslagen over de machtspositie die De R. in de gevangenis zou hebben.

Deze week werd daarop op grote schaal cellen gecontroleerd op verboden spullen. Er waren namelijk signalen dat De R. en andere criminelen de beschikking zouden hebben over een mobiele telefoon. Wie de twee gevangenen zijn die voor de smokkel van de smartphones zijn bestraft, is niet duidelijk.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]