Ga naar Content

Scholieren krijgen les over A9-project: "Mijn rijbewijs heb ik nog niet"

Amstelveense scholieren uit groep zeven en acht van basisschool De Pionier leren deze week alle ins en outs over de verbreding van een snelweg. Terwijl de auto's langs razen krijgen zij in een bouwkeet langs de A9 les van Rijkswaterstaat en aannemer Veenix. 

Kinderen krijgen les over het verbreden van de A9 - NH Nieuws

Die snelweg wordt tussen 2020 en 2027 tussen Badhoevedorp en Holendrecht aangepakt: er komen extra rijstroken bij en een deel komt dieper te liggen. Alle viaducten ter hoogte van Amstelveen worden vervangen en er wordt een bomenbrug gemaakt. Alles bij elkaar dus een behoorlijke logistieke puzzel voor Rijkswaterstaat en Veenix. 

Ook de scholieren ondervinden wel eens hinder van alle werkzaamheden, maar ze snappen dat het een investering in de toekomst is. "Zodat er meer ruimte is en er minder files komen", legt de 12-jarige Sabrina uit. "Soms duurt dat weleens zes jaar", vult klasgenoot Nikki aan. 

"Mijn vader klaagt veel over files"

Sabrina (12)

Omgevingsadviseur bij Rijkswaterstaat Josselien Leenhouts legt uit waarom het bedrijf de kinderen graag een kijkje in de keuken geeft: "We willen jonge mensen enthousiast maken voor de bouw en stiekem hopen we ook dat ze thuis enthousiast vertellen over wat wij hier aan het doen zijn, zodat mensen uit de omgeving nóg beter geïnformeerd zijn."

Fileleed

De scholieren vinden het vooral leuk om hun ouders te vertellen dat ze binnenkort minder in de file hoeven te staan. "Mijn vader klaagt daar veel over", vertelt Sabrina. Een klasgenoot zit vaak bij zijn vader achterin de auto als die over de A9 rijdt. "Zelf heb ik nog geen rijbewijs", lacht hij. 

De jonge creatievelingen mogen ook zelf aan de slag. Een aantal klassen bouwde modellen van bruggen en viaducten. 

Tekst gaat verder onder foto's van bouwwerken van de scholieren. 

Bouwwerken die de scholieren maakten - Foto: De Pionier

"En ze doen een opdracht waarbij ze een bewonersbrief moeten schrijven waarin ze laten weten wat we precies gaan doen", vertelt Leenhouts. "Dat vinden ze stiekem best moeilijk." Op die manier wil Rijkswaterstaat de kinderen laten zien wat er allemaal bij zo'n groot project komt kijken. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]