Ga naar Content

Op weg naar een verbrede A9: vijf jaar lang bouwput

Amstelveen wordt al ruim vijftig jaar in tweeën gedeeld door de rijksweg A9. De snelweg hier helemaal ondertunnelen haalde het niet vanwege de kosten. De komende vijf jaar wordt de weg nu deels overkapt en verbreed. Amstelveners kunnen zich de komende jaren schrap zetten. Het laatste deel van een tweeluik over de verbreding van de snelweg dat de gemoederen bezighoudt.

Damwanden voor de verbreding A9 - Foto: Rijkswaterstaat

"Bij een project als dit krijg je te maken met af en toe wegafzettingen, lawaai bijvoorbeeld bij het intrillen van damwanden en in droge periodes zal ook af en toe het gebruikte zand gaan opwaaien", zegt Lammert Postma, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat.

Eerst moeten veel aanpassingen worden gedaan om ervoor te zorgen dat er een zogenoemde bypass kan worden aangelegd. Daarna wordt begonnen met de aanleg van de noordelijke bak.

Als alles volgens plan verloopt kan daar volgens Postma vanaf 2024 verkeer rijden. Op dat moment kan er worden begonnen met de zuidelijke bak. In 2026 kunnen dan uiteindelijk de overkappingen worden aangelegd.

Bekijk het laatste deel van het tweeluik over de A9: vijf jaar een bouwput

Tweeluik 'Amstelveen op weg naar verbrede A9' - deel 2 - NH Nieuws

Overlast voor ondernemers

Naast Amstelveners en gebruikers van de A9 gaan ook de lokale ondernemers last hebben van de vele opbrekingen en omleidingen. Bij het eerste weekend dat de A9 was afgesloten merkten de ondernemers in het Stadshart het meteen in de omzet.

"Een naar vooruitzicht", erkent wethouder Herbert Raat. Hij belooft nauwkeurig de vinger aan de pols te houden en daar waar nodig in te grijpen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]