Ga naar Content
Een gebouw met zonnepanelen op het dak, met een bord met de tekst 'supermarkt' boven de ingang, met fietsen ervoor geparkeerd.
Alkmaar

Onderhoudskosten Alkmaars zwembad rijzen de pan uit: "Het is klaar hier"

7 maart 2024, 08.01 uur · Aangepast 11 maart 2024, 16.28 uur
Door: NH/Streekstad Centraal · Foto: Streekstad Centraal

Sportcomplex Hoornse Vaart in Alkmaar is inmiddels 45 jaar oud en ook daar komt de ouderdom met gebreken: betonrot. Het herstel en onderhoud gaat ook gepaard met steeds hogere kosten. "Ik denk dat het klaar is hier. Het doel is dat vóór 2030 hier een nieuw sportcomplex staat."

In de machinekamer van de Hoornse Vaart - Foto: Streekstad Centraal

Dat zegt wethouder Christiaan Peetoom tegen mediapartner Streekstad Centraal. "We gaan de gemeenteraad voorstellen om voor een nieuwbouwscenario te gaan." Een heel nieuw zwembad dus. En ook geen afgeslankte versie, maar juist een betere. Peetoom en projectmanager Patrick Langendijk zien wel wat in een groot bad met scheidingswanden.

Dat scheelt volgens hen energie- en onderhoudskosten en biedt flexibiliteit in het gebruik. "En met beweegbare bodems kun je bijvoorbeeld meer kinderen kwijt op zwemles", vult Langendijk aan. De vloer kan daarna weer omlaag voor wedstrijdzwemmen, waterpolo of synchroonzwemmen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wethouder Peetoom heeft wensenlijst klaar: het woord is aan de gemeenteraad - Foto: Streekstad Centraal

Sportcomplex Hoornse Vaart, en met name het zwembad, is belangrijk voor de hele regio. "Het bad staat in de top 10 van Nederland qua bezoekersaantallen en trekt elk jaar ongeveer 400.000 bezoekers. Daarnaast hebben zo'n 1.500 kinderen er zwemles, en is de wachtlijst daarvoor rond een maand of negen", licht projectmanager Langendijk toe.

Weinig overdekte 50 meterbaden

"Bovendien is dit het enige overdekte 50 meter zwembad boven het Noordzeekanaal", vult de wethouder aan. "Het dichtstbijzijnde is anders in Amsterdam." Er is ook een 50 meterbad in Beverwijk. Het grote bad is vooral belangrijk voor de rond de 900 leden tellende zwem- en waterpoloclub DAW.

Alkmaar wil alle gebruikers een mooi sportcomplex bieden, maar dat wordt steeds moeilijker en kostbaarder. Was het buitenbad net helemaal gerenoveerd, werd er binnen betonrot geconstateerd. Kostenraming: 850.000 euro. Nog geen maand later moest het buitenbad voor de rest van het seizoen dicht, omdat het zandfilter stuk ging. Het filter is inmiddels gerepareerd, maar de rot is er nog.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een van de plekken met betonrot - Foto: Streekstad Centraal

Een nieuw en ook hypermodern sportcomplex is niet bepaald gratis. Peetoom schat het prijskaartje op 50 à 60 miljoen euro, afhankelijk van hoe mooi de gemeenteraad het wil hebben. 'Dan ben je van de miljoenen kostende renovaties af en heb je een vrijwel energieneutraal complex. De jaarlijkse exploitatiekosten zouden kelderen van ongeveer 2,7 miljoen naar 0,3 miljoen euro.'

De bedoeling is dat het nieuwe sportcomplex naast de bestaande Hoornse Vaart wordt gebouwd, zodat alle activiteiten door kunnen blijven gaan. De wethouder verwacht het raadsvoorstel, inclusief de kaders voor de nieuwbouw, volgende maand te kunnen presenteren. Stemt de gemeenteraad in, dan zou de bouw in 2026 kunnen starten.

Een voorbeeld van een zwembad met verstelbare vloeren en wanden - Foto: Foto: Variopool BV

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]