Ga naar Content
Een straatlantaarn met straatnaamborden erop.
West-Friesland

Weinig vrouw op straat: wie zijn deze vrouwen achter West-Friese straatnamen?

3 maart 2024, 09.57 uur · Aangepast 4 maart 2024, 10.19 uur
Door: Sander Huisman · Foto: WEEFF

Straten die naar een vrouw zijn vernoemd zijn schaars in West-Friesland. Van de straten die überhaupt naar een mens zijn vernoemd, is maar een klein deel naar een vrouw vernoemd. In de gemeente Opmeer gaat het bijvoorbeeld om 12 procent, blijkt uit een eerder raadsvoorstel. In de gemeente Hoorn om een kleine 17 procent. En in Koggenland is het helemaal lang zoeken naar een hofje of laan die naar een vrouw vernoemd is.

Wat is de meest bijzondere straatnaam van West-Friesland?

Je hebt de Pieter de Poepsteeg in Hoorn, Tussen Hel en Vagevuur, Vette Knol in Enkhuizen en Boenluif in Hoogwoud. Maar wat is de meest bijzondere of grappige straatnaam van West-Friesland? En wie verdient het om een straat naar zich vernoemd te krijgen? Dat bepaal jij! Stuur je inzending in en laat een korte motivatie achter. 

Maar welke straten zijn er wel te vinden die een vrouwennaam dragen? Natuurlijk zijn er in veel gemeenten leden van het Koninklijk Huis te vinden op de blauwe bordjes. En er zijn een opvallend aantal schrijfsters die een eigen laan op plein hebben.

Middenin de themaweken over straatnamen, en daags voor Internationale Vrouwendag ging verslaggever Sander Huisman op zoek naar de verhalen achter straatnamen in West-Friesland die naar een vrouw zijn vernoemd.

Wie zijn die vrouwen achter de straatnamen? Bekijk het hieronder in de video:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In Hoogwoud is bijvoorbeeld de Louise Hedwig van Catzstraat prominent aanwezig. Ze was enige tijd jonkvrouw, onder andere van Stede Hoochwoudt. In die tijd was ze de grootste investeerder van de bouw van het toenmalige raadhuis - waarop haar naam ook terug te vinden is.

In de Kersenboogerd in Hoorn zijn al eind jaren ’80, begin jaren '90 van de vorige eeuw straten naar vrouwen vernoemd. Rondom het Betje Wolffplein en het Aagje Dekenplein - twee pleinen die niet geheel toevallig naast elkaar liggen - zijn meerdere straten naar vrouwen vernoemd.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]