Ga naar Content

Zandvoort moet komende zomer ruim vijfhonderd parkeerplaatsen missen

Het lijkt er niet op dat er deze zomer, vooral op drukke dagen, geparkeerd kan worden naast parkeerterrein Zuid (P-Zuid) in Zandvoort. Het aangrenzende 'overloopterrein', gelegen tussen de duinen en P-Zuid, is namelijk ernstig vervuild en vereist eerst sanering.

Het terrein, waarop ook een voetbalveldje ligt, is al lange tijd afgesloten. Normaal staan daar op drukke zomerse dagen enkele honderden auto's geparkeerd. Dat kan komende zomer zeer waarschijnlijk niet. De naastgelegen buurt zal daarom waarschijnlijk met veel 'zoekverkeer' te maken krijgen. 

Tekst loopt door na de foto.

Het grasveld naast parkeerterrein Zuid - Foto: NH Media / Paul Tromp

Het terrein diende vroeger als vuilstortplaats. In de bodem zijn recent asbest en enkele zware metalen aangetroffen. Het college wil de grond daarom zo snel mogelijk schoonmaken en er betonplaten over leggen, zodat er weer auto's kunnen parkeren.

Maar wel op een veilige manier, zodat de vervuiling zich niet kan verspreiden en bezoekers en omwonenden geen gevaar lopen. Onder andere door de vervuilde grond ook af te dekken met een soort zeil.

De gemeenteraad discussieerde lang over de kwestie. Omdat het om zo'n 12.000 vierkante meter gaat, bedraagt het kostenplaatje namelijk ruim één miljoen euro. 

Tekst loopt door na de foto.

Vervuilde grond onder overloopterrein naast P-Zuid - Foto: NH Media / Paul Tromp

Deels groen, deels beton

Uiteindelijk heeft een meerderheid van de partijen gekozen voor een variant waarbij het noordelijke deel van het terrein gesaneerd wordt en een bedekking krijgt van grasbetonplaten. Daar kan gras doorheen groeien en zo houdt het toch een beetje het groene karakter. Het zuidelijke deel wordt ook gesaneerd en krijgt dan een laag met betonplaten er bovenop. Niet alle verontreiniging wordt uit de bodem gehaald. Dat zou te complex en te ingrijpend zijn.

Het college had het terrein eerder aangewezen als mogelijke locatie voor een asielzoekerscentrum. De gemeenteraad ging daar niet mee akkoord.

Tekst loopt door na de foto.

Het grasveld naast P-Zuid was eerder een potentiële locatie voor een azc in Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Vertraging door 'mini-competitie' tussen aannemers

Het hele project had aan het begin van de zomer af kunnen zijn. Maar omdat de raad kiest voor een 'mini-competitie' tussen de aannemers, waarin zij hun aanpak presenteren en de gemeente kan kiezen voor de beste optie, gaat het allemaal een stuk langer duren. Wethouder Hendriks wordt daar niet echt blij van, maar legt zich erbij neer.

Naast het overloopterrein krijgt ook P-Zuid een fikse opknapbeurt. Het wachtershuisje wordt bijvoorbeeld vervangen en het terrein wordt efficiënter ingericht.  Het speelveld kan waarschijnlijk op dezelfde plek blijven liggen.

Parkeerterrein Zuid in Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]