Ga naar Content

Niet alleen asbest, maar ook zware metalen gevonden onder parkeerterrein Zandvoort

De bodem onder het grasveld naast parkeerterrein De Zuid in Zandvoort blijkt ernstig verontreinigd. Uit onderzoek blijkt dat op verschillende plekken niet alleen asbest, maar ook zware metalen als barium en zink in de grond zitten.

Het overloopterrein bij Parkeerterrein De Zuid in Zandvoort - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

De conclusie van het onderzoek, uitgevoerd door Antea Group, is verder dat er geen gevaar is of is geweest voor de volksgezondheid.

Het grasveld, waar op drukke dagen auto's staan, blijft voorlopig afgezet met hekken. Ook tijdens de Formule 1 eind augustus. Dat duurt zolang de verontreiniging helemaal weg is gehaald uit de bodem. De gemeente onderzoekt op welke manier dat het beste gedaan kan worden.

Oude vuilstortplaats

Het terrein werd vroeger gebruikt als stortplaats van huishoudelijk afval. Naast asbest en de zware metalen zijn er ook PAK's aangetroffen in de bodem. Dat staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. Die komen bijvoorbeeld vrij bij het stoken van houtkachels en het aanbranden van eten. 

AZC

Het veld was ook één van de opties om een tijdelijk asielzoekerscentrum te plaatsen. De gemeenteraad ging daar niet mee akkoord, omdat de Spreidingswet nog niet was aangenomen door de Tweede Kamer. Mocht dat later alsnog gebeuren, dan wordt er in Zandvoort een nieuwe lijst van mogelijke locaties opgesteld.

Tekst loopt door na de foto

Het bewuste grasveld naast parkeerterrein De Zuid in Zandvoort - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Het grasveld werd op 11 juli afgezet. Op het veld werden toen stukjes asbest aangetroffen, nadat een vrachtwagen zich daar had vastgereden. Daarna werd ook de bodem onderzocht en dat onderzoek is nu dus afgerond.

Op het naastgelegen voetbalveldje werden eerder geen sporen van asbest aangetroffen. Nu blijkt dat er naast het sportveldje toch zware metalen in de grond zitten. 

Geen tijdelijke maatregelen

Het college van burgemeester en wethouders wil geen tijdelijke maatregelen nemen, zodat auto's toch op het grasveld kunnen parkeren. Denk bijvoorbeeld aan het provisorisch afdekken van de bodem. Dat kost volgens het college echter te veel geld, omdat het veld niet vaak gebruikt wordt. 

Evenemententerrein

Op het terrein werd ook jarenlang het Zandvoortse timmerdorp georganiseerd en het Volkswagen-festival Vintage at Zandvoort. De organisator daarvan, Michel Faas, liet eerder aan NH weten dat hij daar volgend jaar graag het tienjarig jubileum van het festival wil vieren.

"Het is namelijk een gouden plek, zo dicht bij de zee en de duinen. Ik ga er vooralsnog vanuit dat we het jubileum in april kunnen vieren en dat het terrein eind dit jaar weer schoon is", zegt Faas. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]