Ga naar Content

Annie (95) op de bres voor veranderen straatnaam: "Hij heet Herman en niet H."

"Het was altijd Herman dit en Herman dat. Dus hij heet Herman Lansdaal en niet H. Lansdaal." Annie Lansdaal-Van Wijngaarden uit Hoorn kan er nog boos om worden. De 95-jarige weduwe van de oud-journalist kwam met succes in actie om de straatnaam te laten veranderen, die naar haar man is vernoemd.

Annie bij het straatnaambord van 'haar' Herman - Foto: Aangeleverd

Trots was ze en is ze nog steeds. De veertien straten in een wijk aan de Holenweg in Hoorn zijn in 2019 vernoemd naar personen die voor de kunst en cultuur van betekenis waren in de 20e eeuw. Waaronder Herman Lansdaal, de in 2003 overleden man van Annie, die werkzaam was als journalist. 

Maar wat bleek bij oplevering: de voornamen van al die straten waren afgekort. Dus werd het Herman Lansdaalhof plots het H. Lansdaalhof. "Ik kon het niet uitstaan. Hij heet Herman en niet H. Mijn kleinzoon Wouter zei toen: 'maak er toch werk van'. Nou, dat hebben we gedaan."

Menselijk fout hersteld

Navraag bij Annemieke Oord - ambtelijk secretaris van de gemeente Hoorn - leert dat het ging om een menselijke fout. "Het college heeft het advies van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte overgenomen. In het proces naar het maken van de straatnaambordjes, is er iets fout gegaan. Blijkbaar heeft iemand gedacht: 'met de voornamen erbij wordt het wel erg lang.' Zo kon het gebeuren dat de naambordjes er zonder voornamen kwamen te hangen. Toen we erachter kwamen, zijn ze snel vervangen." 

Dit tot grote vreugde van Annie. "Ik ben er blij mee. Ook voor de nabestaanden van de andere straten. Het is een mooi hofje, hoor. Het maakt mij trots. Wie zijn man wordt er nu vernoemd?"

Tekst gaat verder onder de foto. 

Het Herman Lansdaalhof: voor en na de naamsverandering - Foto: NH Media

Toen Annie 18 jaar was, ontmoette ze Herman. Het stel kreeg drie kinderen en woonde altijd in Hoorn. Herman werkte als journalist onder meer bij De Typhoon en het Noordhollands Dagblad. "Hij was thuis altijd aan het werk. Dan was hij boven bezig, op z'n grote tikmachine." Annie wijst naar een geschilderd portret, dat in de kamer hangt. "Toen zat hij heel vaak boven, nu hangt hij beneden."  

In 2003 stierf Herman Lansdaal, op 73-jarige leeftijd. "Een hersentumor", verzucht Annie. "Ik heb wel zo'n tien jaar voor hem gezorgd." In 2002 werd Lansdaal onderscheiden met de Oud-Hoorn-onderscheiding en vlak voor zijn overlijden ontving hij de bronzen legpenning van de Gemeente Hoorn, als dank voor zijn bijdrage aan het maatschappelijk leven.

'Lekker wandelingetje'

Ondanks haar 95 jaar, is Annie nog behoorlijk kwiek. Fit genoeg om het Herman Lansdaalhof te bezoeken. Tot voor kort deed ze dat enkele keren per week. "Met de rollator. Een lekker wandelingetje van een minuut of tien", zegt ze opgewekt. "Een paar keer in de week ging ik er wel heen. Dat kletste ik wat bij dat bord. Over wat ik had meegemaakt, of nieuwtjes over de kleinkinderen, bijvoorbeeld." 

Annie lacht: "En het mooie was, je kreeg nooit commentaar. Nu heb ik van mijn kleinzoon een zelfde straatnaambord gekregen. Als ik de tuin in kijk, zie ik altijd het Herman Lansdaalhof." 

Annie met een foto van haar Herman - Foto: NH Media / Michiel Baas

Wat is de meest bijzondere straatnaam van West-Friesland?

Je hebt de Pieter de Poepsteeg in Hoorn, Tussen Hel en Vagevuur, Vette Knol in Enkhuizen en Boenluif in Hoogwoud. Maar wat is de meest bijzondere of grappige straatnaam van West-Friesland? En wie verdient het om een straat naar zich vernoemd te krijgen? Dat bepaal jij! Stuur je inzending in en laat een korte motivatie achter. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]