Titelverdediger AZ na strafschoppen uitgeschakeld door FC Porto in Youth League

AZ Onder-19 is uitgeschakeld in de Youth League. De Alkmaarders verloren na strafschoppen van FC Porto in de achtste finale van het toernooi dat ze vorig jaar nog wonnen. "Doordat ik die penalty mis, hebben ze gewonnen", sprak een zichtbaar aangeslagen Jayden Addai na afloop.

AZ Onder-19 blijft verslagen achter na het verlies tegen FC Porto - Foto: NH Sport/Christian Marck

Door het zonnige weer hadden de Portugezen amper tijd nodig om te acclimatiseren in Wijdewormer. Binnen tien minuten hadden de bezoekers twee goede kansen op de openingstreffer. Een knappe dubbele redding van AZ-doelman Tristan Kuijsten hield de Alkmaarders overeind in de beginfase.

Knappe stift

Tegen de verhouding in kwam AZ in de 34e minuut op voorsprong. Een prachtige opening van Julian Oerip op Yoël van den Ban zette de spits een op een met Diogo Fernandes. Van den Ban bleef rustig en en stiftte de bal over de Portugese doelman heen: 1-0.

Tot aan de rust bleef het spelbeeld ongewijzigd. FC Porto had veelal de bal en testte meerdere malen de AZ-verdediging. De thuisploeg werd onder leiding van Jayden Addai een paar keer gevaarlijk in de omschakeling, maar wist uit de spaarzame kansen niet te scoren.

Tekst gaat verder onder video.

Jayden Addai na zijn gemiste penalty en de uitschakeling van AZ Onder 19 in de Youth League - NH Sport/Christian Marck

In de tweede helft vertaalden de jongelingen van AZ het overwicht op het scorebord ook naar het veld. Doelman Fernandes haalde opgelucht adem toen een schot van Dave Kwakman rakelings naast ging.

Ook FC Porto bleef gevaarlijk. Spits Anhá Candé ontsnapte van het duo Mastoras-Atikallah en kreeg een grote kans, maar de sterke aanvaller kopte over het doel van Kuijsten.

FC Porto in de aanval tegen AZ in de achtste finale van de Youth League - Foto: NH Sport/Christian Marck

Strafschoppen

AZ verdedigde als sterk collectief in het restant van de tweede helft. Toch konden de Alkmaarders niet voorkomen dat FC Porto de gelijkmaker maakte in de blessuretijd. Uit een hoekschop kopte António Ribeiro raak en daarmee dwong hij een penaltyserie af.

De eerste twee strafschoppen van AZ gingen raak. Kuijsten stopte hierna de strafschop van Candé en behield de voorsprong: 2-1. Helaas zag Atikallah zijn penalty gekeerd worden, waarna Porto weer op gelijke hoogte kwam. Namens AZ wist Smit nog te scoren, maar Addai mistte de vijfde strafschop. Gonçalo Sousa beslechtte hierna het lot van AZ door onverbiddelijk hard raak te schieten.

Opstelling AZ Onder-19: Kuijsten; Dekkers, Mastoras, Atikallah, Dijkstra (Esajas/88); Smit, Kwakman, Oerip (Oud/92); Addai, Daal, Van den Ban (Smits/74)

AZ Onder 19-trainer Michael van Zijtveld na de uitschakeling in de Youth League - NH Sport/Christian Marck