Ga naar Content

Net iets anders dan Wervershoof: Jeff Oud zingt ode aan Irene Schouten voor vol Thialf

"Heb je zaterdag iets te doen?" Met deze eenvoudige vraag begint een bijzonder avontuur voor zanger Jeff Oud uit Wervershoof. Een paar dagen later zingt hij nog één keer zijn ode aan schaatsster Irene Schouten, voor 7.500 duizend uitzinnige schaatsliefhebbers in schaatstempel Thialf. Plus een veelvoud daarvan, die de live-uitzending van de huldiging volgde. 

Zanger Jeff Oud, met achtergrondzangeressen Els en Marit én Irene Schouten - Foto: Aangeleverd

Precies twee jaar geleden - toen Schouten drie gouden medailles op de Olympische Spelen won - maakte de Wervershover een bewerking op het bekende nummer 'Zij weet het', van Tino Martin. De tekst was zo bedacht. "Ik had het meteen in mijn hoofd. Nog voordat ik het had opgeschreven. Zo werkt het vaak. Als de tekst te lang uitblijft, is het niet goed genoeg", vertelde hij toen. 

Oud bracht het nummer twee jaar geleden ten gehore tijdens de huldiging in Wervershoof. Afgelopen week kondigde Schouten haar afscheid aan en werd in allerijl een afscheid georganiseerd. Daarbij werd Oud niet vergeten. "Het nummer werd in Thialf vaak gedraaid, als Irene weer eens iets gewonnen had. Dus vonden ze: 'nu moet die gozer het maar live komen zingen.' Ik werd gebeld door haar manager, Dennis van der Laan. Hij vroeg of ik dit weekend vrij was."

Lees ook

Een vervolgvraag was of Oud met twee achtergrondzangeressen naar Heerenveen kon komen. "Dat was zo geregeld. We hebben een band van tien man, KoninG, met daarin goede zangeressen: Els van der Lubbe en Marit Verdonschot. We hebben donderdag nog even snel in onze eigen repetitieruimte geoefend en toen waren we er klaar voor."

En zo domineerde West-Friesland het eresaluut aan de andere kant van de Afsluitdijk. En schalde 'Na alles heb je dit verdiend, Irene, Irene' door een vol Thialf, waar zo'n 7.500 mensen Irene Schouten uitzwaaiden. 'We hebben allemaal van je genoten van hier in Soof, tot in Hoogkarspel en in Andijk, want je had gelijk...'

Na afloop keken de muzikanten tevreden terug op het bijzondere optreden. "We moesten aan komen lopen, dat was eigenlijk het spannendste moment", vond Oud. "Als de eerste twee zinnen er eenmaal uit zijn, dan komt het wel goed."

"'Dat had je een paar jaar geleden toch ook niet kunnen bedenken', zei Irene tegen ons"

Jeff Oud - zanger uit Wervershoof

Een mooie ervaring, vonden ze het. "En heel iets anders dan andere optredens. Met KoninG hebben we alles zelf in de hand, nu ben je afhankelijk van de productie, die heel professioneel was. Dat is wel wat spannender. En los van alle toeschouwers die hier op de tribune zitten, weet je dat er thuis ook nog heel veel mensen via televisie of via de livestream mee kijken. Dat heb je niet als je in Van Rooijen in Wervershoof staat te spelen. Dit is een prachtige ervaring."

Op de klanken van haar ode maakte Schouten haar laatste ronde langs het publiek en werden er duizenden tulpen toegeworpen. Na afloop was er kort contact. "Volgens mij vond ze het een mooi afscheid. 'Dat had je een paar jaar geleden toch ook niet kunnen bedenken', zei ze tegen ons. Ze zag er ook de humor wel van in."

Bekijk het optreden van Jeff, Els en Marit tijdens het afscheid van Irene Schouten in Thialf. Beelden van de NOS:

Jeff Oud bezingt Irene Schouten - NH Nieuws

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]