Ga naar Content

De oranje Irene Schouten-sjaals gaan nog één keer mee in de bus

Voor de laatste keer pakten zo'n 30 supporters van Irene Schouten de oranje sjaal uit de kast om mee te nemen in de bus. Het eresaluut dat de Nederlandse schaatswereld zaterdagavond in een vol Thialf gaf aan de drievoudig Olympisch kampioen uit Hoogkarspel, betekende ook meteen het afscheid van het supportersgilde. "Ze is de koningin en ze blijft de koningin."

Nog één keer gaan de fans naar 'hun' Irene - Foto: Aangeleverd

Op zaterdagochtend stapten 28 Irene-fans in Wervershoof in om naar Heerenveen af te reizen. Daar werd het NK Allround en NK Sprint verreden, maar het hoofdprogramma volgde voor de West-Friese afvaardiging pas na een dag vol schaatsafstanden. Ze kwamen voor de huldiging van hún favoriet, hún eigen Irene Schouten - die hen afgelopen week verraste door haar afscheid aan te kondigen. 

Voor aanjager Jos Kieftenburg uit Wervershoof was het de 'zesde of zevende' keer dat hij een dergelijke rit met gelijkgestemden maakte. "Tijdens Nederlandse of Europese kampioenschappen, bijvoorbeeld. Dat zijn altijd heel gezellige dagen. Het is jammer dat dit de laatste keer is dat we naar Irene gaan. Het is ineens klaar, best gek. Iedereen had het in de bus over haar afscheid. En hoewel iedereen het erg jammer vindt, snapt iedereen het ook wel. Over het algemeen wordt het gezien als een wijs besluit. Ze verlangt naar andere dingen, dat valt te begrijpen."

'Irene is één van ons'

En dus werden de oranje sjaals met daarop de naam van de schaatskampioen nog één keer omgeknoopt. "Ze is de koningin en ze blijft de koningin", zegt Kieftenburg. "Natuurlijk zijn er genoeg andere schaatsers om te volgen, maar Irene is één van ons. Dat is toch anders." 

Tante Tiny en Tante Ina voor Thialf, met sjaal - Foto: NH Media / Michiel Baas

De groep supporters werd een uur voor de waardige huldiging in schaatstempel Thialf door de organisatie gebriefd om mee te helpen bij het uitdelen van niet minder dan 12.000 tulpen. Die werden Irene toegeworpen op het moment dat ze haar ereronde maakte. De afzender? Het familiebedrijf van de Schoutens, uiteraard. 

Getroost in Salt Lake City

Nog meer oranje sjaals op het parkeerterrein van Thialf. En nog meer West-Friese supporters in Friesland. Twee uur voor de huldiging parkeren Ina en Tiny Schouten de auto. Beter bekend als Tante Ina en Tante Tiny. "We zijn zussen van haar moeder, we waren thuis met z'n tienen." Gewillig poseren ze van een enorm doek waarop hun nichtje wordt bedankt voor de gouden schaatsmomenten. "Voor ons is het jammer dat ze stopt, we hebben er mooie uitjes aan gehad", zegt Tiny. "Maar we steunen haar natuurlijk in haar keuze."

De herinneringen gaan op deze dag van het afscheid terug naar Salt Lake City. "Toen werd ze in de mangel genomen door een paar Japanners. Woest was ze na afloop. Toen heb ik haar getroost."  

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]