Ga naar Content

Irene Schouten gehuldigd in kolkend Thialf: "Indrukwekkend en heel bijzonder"

Irene Schouten is vandaag grandioos gehuldigd voor haar imposante schaatscarrière. De schaatsster uit Hoogkarspel maakte vorige week bekend te stoppen met topschaatsen. De drievoudig olympisch kampioene werd daarom in de Friese schaatstempel in het zonnetje gezet. 

Irene Schouten gehuldigd in Thialf - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

De schaatsster ontving onder meer de Gouden Speld van schaatsbond KNSB als blijk van waardering. Ook werd haar naam op de erering van het ijsstadion in Heerenveen onthuld. 

"Op jonge leeftijd had ik al de droom om de beste schaatsster te worden. Dat dit mocht uitkomen, daar ben ik erg dankbaar voor", vertelt Schouten tijdens de huldiging. "Toen ik in 2015 voor het eerst in een bomvol Thialf wereldkampioen werd op de massastart dacht ik: "Dit smaakt naar meer."

"Zoveel aandacht had ik niet durven dromen" 

Irene Schouten

"Ik ben er stil van", aldus Schouten die overdonderd was door alle aandacht. "Dat mensen mij als rolmodel zien en ik mensen heb geïnspireerd, dat doet mij heel veel." 

Voor volle tribunes werd ze in Heerenveen toegezongen, ontving ze mooie woorden van bekenden en tijdens haar ereronde op de schaats werden haar duizenden tulpen toegeworpen. "Indrukwekkend en heel bijzonder, zeker met al die tulpen", zei ze na afloop van de afscheidsceremonie.

"Ik heb de impact van mijn afscheid heel erg onderschat", zei ze. "Zoveel aandacht had ik niet durven dromen. In het dorp hing de vlag uit en ik kreeg veel bloemen en kaarten. Eigenlijk net als na de Olympische Spelen. Ik ben heel blij dat ik veel mensen heb kunnen vermaken." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.