Ga naar Content

Winkelhart Den Helder blinkt uit na rigoureuze aanpak: "Andere steden jaloers"

Het winkelhart van Den Helder lag er twee decennia geleden nog droevig bij. Er was veel leegstand en de boel verpauperde snel. Maar vanaf 2008 begon de zaak langzaam te kantelen. Een rigoureuze aanpak om het centrum weer tot leven te wekken begon. Nu 16 jaar later beginnen de ondernemers en inwoners de vruchten te plukken.

Slopen, verhuizen en renoveren; de harde aanpak in binnenstad Den Helder werkt - NH Nieuws

"De winkels hebben meer resultaat. Dat zie je aan de uitstraling. Mensen zijn enthousiast", zegt Jan Mooij die al zijn hele leven in de binnenstad van Den Helder woont. Hij is nu voorzitter van de eigenaren van winkelpanden, maar ook de binnenstadsmanager. Met zijn 78 jaar is de liefde voor zijn stad onverminderd groot. "Bezoekers zijn enthousiast. Die zeggen vaak: goh, wat is Den Helder opgeknapt."

In de afgelopen jaren werd de binnenstad van alle kanten aangepakt. Straten zoals de Koningsstraat, waar het winkelpubliek vroeger in groten getale kwam, begonnen achteruit te gaan. Op veel plekken heeft de Woningstichting panden gesloopt en zijn er nieuwe gebouwen teruggekomen. De horeca is naar Willemsoord verplaatst en er is weer meer ruimte om te wonen.

Leegstand

"Met het uitvoeringsplan dat in 2008 van start ging hebben we voorkomen dat de binnenstad in elkaar zou storten. Het was wel heel erg. Veel leegstand, de verpaupering, ondernemers die niet meer investeerden in hun panden. En nu gaan we alleen maar weer omhoog", zegt Mooij tijdens een rondleiding door de stad.

De aanpak van Den Helder heeft ook de aandacht getrokken van andere steden die met leegstand in het winkelgebied worstelen. "Er zijn veel steden die met dit traject bezig zijn. Den Helder heeft zich bij meerdere bijeenkomsten gemanifesteerd. We hebben verteld wat we doen en hoe we het doen. Andere steden zijn dan wel een beetje jaloers dat we zo vroeg zijn begonnen. Maar we moesten ook wel. Het was zeer noodzakelijk om te beginnen en dat is gelukt."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: NH Media

Vlak bij het station staat de viswinkel van Alex Boon. De eigenaar van het pand heeft net de gevel laten opknappen. "We hebben zelf binnen ook flink geïnvesteerd. We hebben een nieuw werkstation en een veel zuinigere bakoven gekocht. En ook het restaurant hebben we opgeknapt. We krijgen veel positieve reacties binnen."

Jan Mooij vindt het prachtig om te zien dat er weer vertrouwen is in de kansen voor ondernemers. "Daarmee geef je aan dat als je positief aan het werk bent dat mensen ook mee willen doen. En ook willen investeren in onze mooie stad. En we zijn heel aardig onderweg. We zitten nu op zo'n 50 procent van de plannen. We hebben dus nog een hele weg te gaan, maar dan wordt het helemaal super."

De grote trekker van de opknapbeurt is Woningstichting Den Helder die ook op andere plekken in Den Helder aan de slag is. Maar eigenaren van winkelpanden kunnen ook gebruik maken van subsidies tot wel 75 procent om hun gevels op te laten knappen. "Dat is ongekend in Nederland", zegt Mooij trots.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]