Ga naar Content

Weer een auto in de brand in Den Helder: "Er is een pyromaan actief"

Den Helder wordt geteisterd door een reeks autobranden. Ondanks recente aanhoudingen blijft de dreiging van brandstichting voortduren, met bewoner Marco Heins als een van de laatste slachtoffers. Gelukkig is de schade dankzij een reddende engel beperkt gebleven.

Marco's auto met vlammen - Foto: Foto: aangeleverd

Rond half zes 's ochtends werd de Helderse Marco Heins wakker gebeld door de politie. "Of ik even naar buiten wilde komen", vertelt hij. "Want m'n auto stond in de brand." Heins schrikt zich te pletter als hij het hoort. 

Een oplettende voorbijganger spotte de vlammen onder de auto en schakelde meteen de brandweer in. "Gelukkig maar", aldus Heins. Het lijkt erop dat de schade beperkt is gebleven. 

Heins' auto is door de politie meegenomen voor forensisch onderzoek. Wat achterblijft is een gesmolten hoopje aanmaakblokjes op de parkeerplaats. Alles wijst erop dat de brand is aangestoken, maar waarom? Heins weet het niet. "Ik ben de liefste jongen van Den Helder", zegt hij zelf. "Maar nu ben ik behoorlijk pissig."

Pyromaan

Heins is niet de enige wiens auto (bijna) in vlammen opging in Den Helder. In totaal werd er in 2023 41 keer brand gesticht in een voertuig, blijkt uit cijfers van de politie. Ter vergelijking: in 2022 was dat 28 keer. 

"Er is een pyromaan actief in Den Helder", vermoedt Heins. Dat is hem verteld door de brandweer nadat ze zijn auto hebben geblust. De politie legt uit dat er in de volksmond al snel over een pyromaan wordt gesproken. "Maar dat is dus zelden of nooit het geval, blijkt uit onderzoek." Meestal gaat het volgens de woordvoerder om een conflict in de relationele sfeer of een zakelijk geschil.

Gesmolten aanmaakblokjes onder de auto van Marco - Foto: Foto: aangeleverd

In 2024 lijkt er nog geen einde te komen aan de reeks brandstichtingen in de vissersstad. 6 januari was het weer raak: een poging tot autobrand resulteert in een grote nachtelijke zoektocht van de politie naar een verdachte. Tevergeefs. 

Weer een maand later worden er twee verdachten aangehouden op verdenking van het in brand steken van een auto aan de Sparrenstraat, afgelopen december. Hoewel ze inmiddels zijn vrijgelaten, blijft de politie ze als verdachten beschouwen. Sindsdien is er niemand meer aangehouden voor brandstichting in Den Helder.

Heins heeft nog een bloemetje aangeboden aan de oplettende voorbijganger, maar dat werd vriendelijk afgewezen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.