Ga naar Content

Den Helder geteisterd door autobranden, inwoner voor tweede keer de klos

Aan de 1e Vroonstraat in Den Helder is vannacht een auto volledig uitgebrand. Een jaar geleden werd de auto van deze eigenaar ook in brand gestoken, destijds door middel van een vuurwerkbom. Naast de uitgebrande auto raakten vannacht nog twee auto's en een fiets beschadigd. Ook de woningen vlakbij de auto liepen schade op: in meerdere woningen knapten de ramen aan de voorgevel. Het is de zoveelste autobrand in korte tijd in de stad.

Autobrand 1e Vroonstraat Den Helder - Foto: Inter Visual Studio

"Mijn dochter is er gevoelig voor, die slaapt dan weer slecht", vertelt omwonende Jouke Bijl. "Het ging sinds de vorige brand net weer wat beter, nou heb je dit weer en dan beginnen we weer van vooraf aan."

De brandende auto's stonden voor het huis van Bijl. De auto van zijn vrouw was een van de twee die ook vlam vatte. Alle ramen in de voorgevel van hun huis knapten door de hitte. 

Bijl: "Dit is de tweede keer hier, dus we hadden vrij snel door dat het om een auto ging. Snel naar beneden gaan en zo snel mogelijk 112 bellen. Ja, schrikken. Toen de hulpdiensten waren moesten we ontruimen, dus allebei de kinderen wakker gemaakt."

"Ik hoop dat er snel wat aan gedaan wordt, dat het een keer ophoudt", vervolgt hij. "De marechaussee zei gisteren ook tegen me: 'het is om de haverklap en het is onmogelijk voor ons om het voor te zijn. Vanavond kan het in Julianadorp gebeuren, dan weer in de Schooten, dan weer in het centrum'."

Het is vaker raak in Den Helder. In de afgelopen weken brandde er zeker zes keer een auto af en ook in 2022 werd er geregeld melding gemaakt van autobranden.

"Ik ben mijn bed uitgegaan en toen zag ik de vuurzee"

Bewoonster 1e Vroonstraat

De politie onderzoekt de branden, maar kan niet zeggen of er sprake is van een trend. "In de algemeenheid gaat het vaak om incidenten waaraan een conflict in relationele sfeer ten grondslag ligt", zegt een woordvoerder van de politie. Met andere woorden: het gevolg van een ruzie. "Het is een relatief eenvoudige handeling met een heftige uitwerking. Als je ruzie met iemand hebt staat niet gelijk je naam erboven, maar heb je wel gelijk voor vele duizenden euro’s schade aangericht."

Statistisch gezien is het te verwachten dat dit ook bij de autobranden in Den Helder het geval is. Maar, zo zegt de woordvoerder: "Het zegt niets over de onderzoeken van individuele gevallen die we nu doen."

Een andere buurvrouw woont een stukje verderop in de straat. "Ik werd wakker van harde knallen. Ik dacht: het zal wel weer vuurwerk zijn ofzo. Toen hoorde ik ramen sneuvelen. Ik dacht eerst, er zal wel ruzie in de straat zijn, want dat gebeurt hier ook vaak. Toen ben ik mijn bed uitgegaan en zag ik de vuurzee."

Toen ze buiten kwam, was er al door verschillende omwonenden 112 gebeld. Ze vertelt dat ze een half uur buiten heeft staan kijken, tot de brandweer kwam en ze vanwege de rook weer naar binnen moest.

De politie doet ook hier weer onderzoek naar de oorzaak van de brand. Een buurtbewoner filmde vanuit zijn huis hoe de vlammen eruit sloegen vannacht:

Door de hitte van de brand knapten de ramen van nabijgelegen huizen -