Ga naar Content

Ondanks 'egels' toch zaag in Uithoornse bomen

De bomenkap bij het gemeentehuis in Uithoorn is begonnen, ondanks dat gisteren uit onderzoek is gebleken dat er mogelijk egels aanwezig zijn. Hoewel egel-expert Gert Zant met klem adviseert de bomenkap uit te stellen, adviseren de onderzoekers - die in opdracht van de gemeente werkten - de struiken minder kort te snoeien en de bomen voorzichtig te kappen.

Inwoners hebben eerder een egel gespot bij gemeentehuis Uithoorn - Foto: Links: Pexels, Rechts: Mariciel Sloothaak

"Ik hoor nu de zaagmachines", vertelt omwonende Mariciel Sloothaak bezorgd aan NH. Zij weet in ieder geval zeker dat de egels er hebben gezeten, want ze maakte er foto's van. De omwonende zette zich afgelopen week in om de bomenkap uit te stellen om zo de egels, die tot april in winterslaap zijn, te beschermen. "Als ik zie hoeveel man en machines daar nu zijn, dat is alles behalve rustgevend." 

Trillingen

"Als er egels zijn en je gaat kappen, is het foute boel", waarschuwt Ger Zant van vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam. Egels worden wakker door de trillingen van de bomenkap, legt hij uit. De perken minder kort snoeien en uitkijken dat de bomen niet op de perken vallen, is dus niet voldoende.

Egels die wakker worden uit hun waterslaap, zijn sterk vermagerd. Er is nu nog te weinig eten in de natuur om op tijd aan te komen, legt hij uit. Zant raadde daarom vorige week de gemeente met klem aan om pas in oktober of november te beginnen met kappen: "Dan hebben de vogels nog geen nest en zijn de egels voedsel aan het zoeken."

Tekst gaat verder onder de foto's van de gespotte egels.

De gemeente slaat het advies in de wind en luistert naar dat van het ecologisch onderzoeks- en adviesbureau Van der Goes en Groot door het plan iets aan te passen. De perken worden niet op tien, maar op dertig centimeter gesnoeid en tijdens de bomenkap zoveel mogelijk te ontzien.

Het onderzoeks- en adviesbureau voerde gisteren en eergisteren opnieuw een ecologische controle uit op het parkeerterrein en de zijkant van het gemeentehuis. De onderzoekers zagen dat er - in tegenstelling tot een eerder ecologisch onderzoek - mogelijk egels aanwezig zijn. Deze kunnen in de ondergroei van de perken leven.

Geen uitstel

Ondanks de mogelijke aanwezigheid van egels, adviseerde het bureau niet om de bomenkap uit te stellen. In plaats daarvan adviseerde ze de bomen en struiken op 'een verantwoorde manier' te verwijderen. Wanneer de winterrustperiode van de egels in mei voorbij is, verwijdert de gemeente de resterende begroeiing en start zij met de aanleg van het nieuwe parkeerterrein. 

De gemeente kondigde vorige week aan veertien bomen te kappen en de struiken tot ongeveer tien centimeter boven het maaiveld te snoeien. Volgens de gemeente waren er geen egels en vormde het plan geen bedreiging voor beschermde diersoorten.

Ze baseerde zich op een ecologisch onderzoek die zij in september liet uitvoeren, waarin de onderzoekers adviseerden de bomen en struiken te verwijderen vóór het broedseizoen om zo vogels te beschermen. Omdat dieren zich verplaatsen, heeft de gemeente kort van tevoren opnieuw een controle laten plaatsvinden.

Lees ook