Ga naar Content

Bomenkap bij gemeentehuis 'bedreigt egels', Uithoornaars in actie

Uithoornaars voeren actie om de bomenkap bij het gemeentehuis van aankomende woensdag te verplaatsen om zo egels, die nu nog in winterslaap zijn, te beschermen. De gemeente beweert dat er geen egels zijn die rond het gemeentehuis hun winterslaap houden. En als dat wel zo blijkt te zijn, worden ze door een deskundig bedrijf verplaatst.

Inwoners hebben eerder een egel gespot bij gemeentehuis Uithoorn - Foto: Links: Pexels, Rechts: Mariciel Sloothaak

Omwonenden van het gemeentehuis hebben deze week een brief ontvangen waarin staat dat woensdag bij het gemeentehuis de struiken worden gesnoeid en de bomen gekapt. "Er is weer te weinig naar de inwoners geluisterd", zegt Uithoornaar Mariciel Sloothaak, die zich grote zorgen maakt om de bescherming van egels.

Egels zijn tot en met april in winterslaap en mogen volgens de Wet natuurbescherming niet worden verstoord. De Uithoornaars gaven al tijdens hun verzet tegen de bomenkap bij de gemeente aan de egels te hebben gespot in de omgeving van het gemeentehuis en deelden onderstaande foto's.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Ondanks een felle strijd, waarbij 2.000 Uithoornaars een petitie tegen de bomenkap ondertekenden, werd door de gemeenteraad besloten dat veertien bomen bij het gemeentehuis tegen de vlakte moeten om ruimte te maken voor extra parkeerplaatsen. "Ik heb niet de illusie dat we de bomenkap gaan tegenhouden", zegt Mariciel.

Het gaat haar puur om de bescherming van de egels, een beschermde diersoort. "Ik heb egels gezien. Wie weet zijn ze vertrokken, maar ik wil wel zeker weten dat dit goed onderzocht is. Ik wil dat de beestjes die in winterslaap zijn daar op een normale manier uitkomen."

"Als er egels zijn en je gaat kappen, is het foute boel"

Ger Zant, vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam

De gemeente moet rekening houden met de dieren in de natuur, zegt Ger Zant van vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam, waar al zo'n honderd egels zitten. "Als er egels zijn en je gaat kappen, is het foute boel." 

Door het snoeien van de struiken en het kappen van bomen kunnen de dieren wakker worden uit hun winterslaap, legt Zant uit. Ze zijn dan sterk vermagerd. Er is nu nog te weinig eten in de natuur om op tijd aan te komen. "Het is beter om in oktober of november te beginnen met kappen. De vogels hebben dan nog geen nest en de egels zijn voedsel aan het zoeken."

Zant raadt de gemeente aan een onderzoek uit te laten voeren door ecologen. "Zij kijken en onderzoeken in het gebied of er wél of geen egels zijn."

Geen bedreiging

De gemeente heeft in september een ecologisch onderzoek laten uitvoeren, waaruit blijkt dat het plan geen bedreiging is voor beschermde diersoorten. Zij is dan ook niet van plan om de bomenkap te verplaatsen. Juist door de bomenkap vóór het broedseizoen te doen, wil de gemeente vogels beschermen die zich gaan nesten in de huidige bomen en struiken.

Omdat dieren zich verplaatsen, vindt er kort van tevoren opnieuw een controle plaats, vertelt de woordvoerder. Als de gemeentelijk groenadviseur en een ecologisch adviseur zien dat er rondom het gemeentehuis toch beschermde dieren zijn, worden deze door een deskundig bedrijf verplaatst naar een plek in de natuur in de directe omgeving. "Als ze in winterslaap zijn, dekken we ze weer toe, zodat ze hun winterslaap kunnen vervolgen."

Tekst gaat verder onder het Facebook-bericht van de groep Uithoornaars.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Mariciel heeft daar weinig vertrouwen in. "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt", stelt ze over de ecologen. Ze heeft vandaag met talloze instanties gebeld, waaronder de provincie, omgevingsdienst en dierenbescherming. Zij gaan zich verdiepen in de onderzoeken. "Bij hen voelde ik me wél serieus genomen."

Weinig vertrouwen

Ze zou willen dat ze zich bij de gemeente ook meer gehoord en gezien voelde. "Ik heb weinig vertrouwen in de gemeente. Ik wil dat ze luisteren naar betrokken burgers, dat er recht gedaan wordt aan het feit dat hier een natuurgebied is en dat de gemeente daar verantwoordelijkheid inneemt. Daar zie ik nu te weinig van terug."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook