Ga naar Content

Stroom uit de golven van de zee halen: "Het eerste idee kwam 25 jaar geleden"

In een werkplaats in Beverwijk ligt een installatie die stroom kan halen uit de golven op zee. Symphony Wave Power is druk bezig met het door ontwikkelen van een idee dat 25 jaar geleden ontstond in het hoofd van Fred Gardner uit Hoorn. Dit is aflevering drie van de NH-serie over de kansen van alternatieve energiewinning op en rond het Wad. 

Een golf aan stroom uit de zee te halen: "Het eerste idee kwam 25 jaar geleden" - NH Nieuws

"We denken dat we midden volgend jaar in het water kunnen liggen. Dat we in 2026 kunnen laten zien dat het technisch allemaal goed werkt. En dat we dan in 2027 een eerste pilot-park of demonstratiepark hebben kunnen ontwikkelen", vertelt Luc Hamilton, CEO van Symphony Wave Power.

In de hal in Beverwijk ligt een lange buis. "Dit is het hart van onze installatie, de binnenbuis van de hele constructie. Deze komt op de zeebodem te staan en daar beweegt de rest van de installatie omheen op en neer. De kracht van ons idee is dat alles zo eenvoudig mogelijk gebouwd wordt. De installatie heeft als hij rechtop in zee staat zo'n twintig meter water nodig. De constructie zelf zal dus een meter of vijftien zijn."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Het idee van deze techniek komt niet uit het niets vallen. Ontwerper Fred Gardner, lang verbonden aan InHolland in Alkmaar, bedacht 25 jaar geleden al een systeem dat hij uiteindelijk aan de Britten verkocht. Maar de techniek liet hem niet los en jaren later begon hij verder te denken over energie uit golven.

"Dit systeem levert 100 kilowatt aan vermogen. Dat is een gemiddelde. Dat betekent dat je ongeveer 60 huizen kunt voorzien van energie met één zo'n unit. Dus als je een park van 100 units voorstelt dan kan je al aardig wat huizen van elektriciteit voorzien. Maak je er 500 van dan heb je echt een energiepark. Deze techniek kan een mooie aanvulling zijn op zon- en windenergie, die afhankelijk zijn van het weer", vertelt Hamilton.

Rapport

Eind januari kreeg minister Rob Jetten een rapport van het Waddenfonds over de kansen van alternatieve duurzame energiewinning zoals golfstroom in het Waddengebied. TNO heeft uitgerekend dat je in de toekomst Texel en de andere eilanden bijna helemaal kan laten draaien op 'Waddenstroom'.  

"Je merkt dat er vanuit die regio veel interesse is om hier wat mee te doen. We denken dat het voor heel Nederland potentieel heeft, wereldwijd nog veel meer. Maar we hopen hier echt voet aan de grond te krijgen."

Voor deze techniek ingezet kan worden, moet er nog hard gewerkt worden. "We hopen op enthousiasme van partijen die met ons willen samenwerken. We hebben hier een mooie subsidie in de IJmond gekregen. Ook bij het Waddenfonds proberen we ondersteuning te krijgen. Maar we hebben ook kapitaal nodig van partijen die dit tot een succes willen maken. Zonder dat geld kunnen we dit niet waarmaken."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]