Ga naar Content

Van vrijspraak naar 28 jaar cel: alsnog zware straffen voor daders liquidatie Amstelveen

De drie mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Rachid Kotar zijn door het Amsterdamse Gerechtshof in hoger beroep veroordeeld. Eén van hen tot 15 jaar cel, de andere twee krijgen 28 jaar. Opvallend genoeg sprak de rechtbank twee van de drie verdachten eerder vrij. 

Onderzoek na liquidatie Rachid Kotar Amstelveen - Foto: Inter Visual Studio/Vivian Tusveld

Het is donderdag 12 december rond 17.15 uur als Rachid Kotar op het parkeerterrein van sportschoot Health City van dichtbij onder vuur wordt genomen. Kotar laat op dat moment zijn 5-jarige zoon in zijn auto stappen. Kort daarna moet de kleuter over zijn dode vader heen stappen om weer uit de auto te komen. 

Lees ook

J.C. werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot 25 jaar cel voor het overhalen van de trekker. Het Gerechtshof rekent daar nog drie jaar bij, omdat de schutter niet alleen Kotars leven, maar ook dat van zijn zoon op het spel heeft gezet. 

J.M werd eerder vrijgesproken, maar het Gerechtshof vindt dat ook hij voor 28 jaar moet brommen voor zijn aandeel. Ook hij heeft Kotar beschoten en nam daarbij het risico om het zoontje ook te raken. 

Peilbaken

S.M., die niet bij de fatale schietpartij aanwezig was, kreeg 14 jaar cel voor zijn rol. Dankzij hem wisten J.C. en J.M. exact waar hun beoogde doelwit zich bevond: S.M. plaatste namelijk een peilbaken onder Kotars auto. 

Net als de rechtbank gebruikte het Gerechtshof een grote hoeveelheid bewijsstukken, waaronder OV- en telecomgegevens, camerabeelden en resultaten van DNA-onderzoek. In hoger beroep is wel een zogeheten looppatroon-onderzoek uitgevoerd, waarbij experts hebben vastgesteld dat de tred van J.C. en J.M. 'kenmerkende overeenkomsten' vertoonden met de loopjes van de schutters.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]