Ga naar Content

Aangekondigd kunstwerk langs Drie Merenweg leidt tot gefronste wenkbrauwen

Zes meter hoog en twintig meter lang moet hij worden, 'De Waterwolf' langs de Drie Merenweg (N205) bij Hoofddorp. Het stalen kunstwerk wordt op z'n vroegst in mei geplaatst om 'te herinneren aan de rijke geschiedenis van Haarlemmermeer'. De reacties op sociale media zijn nog niet echt enthousiast.

Een impressie van hoe de wolf er uit moet gaan zien in de ondergaande zon - Foto: NH Media

De metershoge wolf krijgt een prominente plek bovenaan het talud naast de Drie Merenweg, ter hoogte van de Hoofddorpse wijk Floriande. Twee jaar geleden ontwierp een Gronings kunstenaarsduo de wolf voor de gemeente. De gemeente gaf afgelopen december groen licht voor de bouw van de constructie.

Dat ontwerp verwijst naar de ontstaansgeschiedenis van Haarlemmermeer. Eeuwenlang was het gebied, toen nog een groot meer, met zijn plotselinge overstromingen een dreiging voor de hele regio tussen Leiden, Haarlem en Amsterdam. Pas in 1852 werd het meer ingepolderd.

Volgens wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) 'heeft Haarlemmermeer maar liefst 187 buitenkunstwerken, De Waterwolf is een prachtige toevoeging'. Maar op sociale media zijn de reacties nogal wisselend. Naast de nodige complimenten voor het eindontwerp doen veel mensen hun beklag over wat zij zien als gemeentelijke geldverspilling.

"Geld is beter te besteden aan leuke dingen voor de jeugd"

Een van de online reacties op de aankondiging van het kunstwerk

"In Nieuw-Vennep staat nog heel veel achterstallig onderhoud op de planning waar nooit geld voor is, kopen we er een kunstwerk voor waar heel weinig mensen opzitten te wachten," zegt de een. Een ander meent dat het "geld beter te besteden is voor leuke dingen voor de jeugd."

Een woordvoerder van de gemeente raamt de totale kosten voor het kunstwerk op 175.000 euro. In reactie op de geldbezwaren van de Haarlemmermeerders legt zij uit dat het geld uit een pot komt die de gemeente ieder jaar reserveert voor beeldende kunst: "Met de plaatsing van beeldende kunst in de openbare ruimte willen we de gemeente nog verder verfraaien."

's Avonds het licht uit

Geld is niet de enige zorg. Een enkeling vraagt zich af of het wel veilig is om het opvallende kunstwerk naast de Drie Merenweg te plaatsen, waar afgelopen jaar meerdere zware ongelukken plaatsvonden. Daarbij viel zelfs een dode. Is een metershoge wolf dan wel zo'n slim idee, vragen zij zich af.

De woordvoerder laat weten dat er rekening wordt gehouden met de verkeersveiligheid: "Daar zijn we ons bewust van, daarom is er onder andere voor gekozen om het kunstwerk in de avond niet te verlichten."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]