Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Niet iedereen in Haarlemmermeer zit te wachten op Ida: "Zeven en een halve ton voor zo'n stom beeld!"

15 juni 2018, 20.48 uur · Aangepast 9 november 2018, 19.10 uur

HAARLEMMERMEER Lang niet iedereen in de gemeente Haarlemmermeer staat te springen om de komst van Ida. Ida is een kunstwerk van 23 meter hoog en 40 meter breed dat in PARK21 moet komen te staan. Wat Ida precies moet voorstellen, weet niemand. Wat wel duidelijk is dat het de belastingbetaler 750.000 euro gaat kosten. Inwoners zijn een online petitie tegen Ida gestart.

De gemeente Haarlemmermeer hield al rekening met eventuele weerstand van de inwoners. Toch gaat het er wat betreft de drie verantwoordelijke wethouders komen. "Het verwijt dat Ida vooral weggegooid geld is, zal veelvuldig en langdurig klinken. Maar de drie zijn van plan een gesloten front te vormen", aldus de website van de gemeente.

In Zwanenburg zijn de meningen verdeeld over Ida. Sommige inwoners vinden het kunstwerk wel mooi, andere vinden het er niet uitzien. Van het hoge bedrag schrikken de meeste mensen wel: "Een half miljoentje, moet niet meer kosten", zegt een man die net de supermarkt verlaat. Bij twee mannen op een terras leidt het onderwerp al gauw tot een discussie.

"Maakt mij niet uit, ik betaal toch belasting", vindt een van de twee. "Veel te veel geld", zegt de ander, "van 750.000 euro kan de gemeente veel doen."

Raadslid Michel van Dijk van Forza! Haarlemmermeer is het daarmee eens: "We zijn een gemeente waar we geen geld hebben om het gras te maaien, waar mensen in de rij voor de voedselbank staan en vervolgens gaan we 750.000 euro uitgeven aan een kunstwerk dat wij en heel veel andere mensen niet zien zitten." Forza! heeft aangekondigd er alles aan te gaan doen om de komst van Ida te voorkomen.

"Geldverspilling!"
Een vrouw reageert woest als ze onze verslaggever in de winkelstraat van Zwanenburg over Ida hoort praten. "Geldverspilling!" roept ze. De vrouw vindt dat het geld beter besteed kan worden aan het maaien van het gras in de gemeente. Uit bezuinigingsoverwegingen is er 200.000 euro gekort op het maaibeleid van de stad.

Lees ook: Opnieuw onrust om maaibeleid Zwanenburg: "Het is waardeloos"

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het maaibeleid en het kunstwerk niet te vergelijken kosten zijn. Het geld voor Ida komt uit een ander potje, aldus de gemeente.

Het gaat er bij de boze vrouw allemaal niet in: "Ga eens iets uitgeven aan iets wat hoognodig is, niet aan die fratsen van zeven en een halve ton van zo'n stom beeld!"

NH Nieuws / Doron Sajet