Ga naar Content

Microsoft opent na jaren van geheimzinnigheid deuren van datacenter

Het kleine dorp Middenmeer werd bijna negen jaar geleden in een klap landelijk nieuws door de komst van miljardenbedrijf Microsoft. Agrarische grond werd ingeruild voor een groot datacenter pal naast de A7. In al die jaren is er vanuit omwonenden veel weerstand voor de komst én uitbreiding geweest, maar Microsoft hield zich al die tijd op de vlakte. Tot nu, want NH was welkom om te komen kijken bij het nieuwste datacenter, dat bijna af is. 

Binnenkijken bij het nieuwe datacenter van Microsoft - NH Nieuws

Een bril, bouwhelm, geel veiligheidsjasje, schoenen met stalen neuzen, handschoenen, en een bezoekerspasje: allemaal veiligheidsvoorschriften die de verslaggever moet dragen om het, voor veel mensen, mysterieuze terrein van Microsoft te bezoeken. In bijna negen jaar mocht er geen enkele journalist bij de techgigant naar binnen, maar daar komt dan nu toch echt verandering in. 

De directeur van de datacenters van Microsoft in Middenmeer, Nick Hengelman, heeft tijd vrij gemaakt in zijn agenda om een rondleiding te geven over het terrein waar een nieuw datacenter in aanbouw is. En niet alleen media, ook bewoners en bedrijven rondom het gebied zijn de afgelopen tijd steeds meer betrokken geraakt en mochten een kijkje komen nemen. "En ik vind het jammer dat we dat niet eerder hebben gedaan", zegt Hengelman. 

Transparantie

De jaren van stilte bij Microsoft zijn naar eigen zeggen voorbij en Microsoft belooft meer transparantie. Hengelman vertelt over het nieuwe datacenter en neemt daarnaast de kans om terug te komen op oud nieuws waar de regionale en landelijke kranten vol mee stonden, maar dat volgens hem niet waar is. Namelijk over het feit dat er nog geen vergunning zou zijn geweest voor het nieuwe datacenter, terwijl er wel al gebouwd werd. 

"Het is de indruk die is gewekt, maar dat is niet het geval. De vergunning is afgegeven door de gemeente Hollands Kroon, maar de provincie Noord-Holland vond toen dat zij de vergunning uit hadden moeten geven. En daar zaten wij tussenin."

Tekst gaat verder onder de foto.

Over een paar maanden moet het nieuwe datacenter van Microsoft operationeel zijn - Foto: NH Media / Kelly Blok

Microsoft wachtte naar eigen zeggen af tot de vergunning van de provincie was gegeven. "De provincie besloot tot een gedoogbeslissing. Op basis van die gedoogbeslissing heeft Microsoft het recht om op eigen risico te gaan bouwen. Dat is het moment dat wij begonnen zijn met bouwen, op eigen risico dus", aldus Hengelman. 

Op dit moment is de vergunning van provincie Noord-Holland definitief, maar nog niet onherroepelijk. Dit komt door een hoger beroep dat is ingediend door actiegroep Red de Wieringermeer. "Het is nu aan de rechter", zegt de directeur. 

Cloud

En dan weer even terug naar de komst van een nieuw datacenter, aan de andere kant van de A7. Waarvoor is dat eigenlijk precies nodig? "Er wordt vaak gedacht, is een datacenter dan voor social media? Absoluut niet. Er zijn in Nederland meer dan 350.000 gebruikers die gebruik maken van het Microsoft datacenter in Nederland. Je zou dus kunnen zeggen dat bijna elk bedrijf in Nederland gebruik maakt van een datacenter. Het loopt allemaal via de Cloud, het loopt allemaal via datacenters.", zegt Nick Hengelman. 

"En de Cloud is zeker niet onzichtbaar, hij staat wel degelijk op de grond. En schaalt op naar mate de vraag opschaalt. Het is de dus data van anderen die hier opgeslagen is."

Tekst gaat verder onder de foto.

In deze ruimtes komen tientallen rijen met servers te staan - Foto: NH Media / Kelly Blok

En om dat allemaal draaiende te houden, is veel personeel nodig. In het datacentrum zouden vooral buitenlandse arbeiders werken. Zo stond er in oktober nog een woedende groep Roemeense arbeiders voor de deur van het datacenter, die aan de bouw hadden meegewerkt. Zij kregen geen salaris van hun failliete onderaannemer. Iets wat Microsoft nog altijd zegt te betreuren. 

"Maar 70 tot 75 procent van onze werknemers in het operationele datacenter woont in de kop van Noord-Holland. Dat zit dus wel op de 250 fte, dus die werken direct voor Microsoft. Maar daar kunnen zeker nog wel 250 mensen bovenop aan mensen voor de landscaping, afvalverwerking en de beveiliging", aldus Nick Hengelman. 

"En we willen mensen graag opleiden. We vinden het erg belangrijk om mensen uit de omgeving aan te nemen. En verandering gaat langzaam, maar waar kunnen we het beter doen? Dat verhaal. Iedereen meenemen in het verhaal."

Lees ook