Ga naar Content

Woedende menigte Roemenen eist 1,3 miljoen euro loon bij datacenter Middenmeer

Voor de deur van het datacenter in Middenmeer hebben zich vanmiddag zo'n tachtig woedende Roemenen verzameld. Ze werkten voor de aannemersbedrijven die het datacenter hebben gebouwd, maar moeten nu naar eigen zeggen al twee maanden op hun salaris wachten.

Protest bij datacenter - NH Nieuws

De groep mensen, voornamelijk uit Roemenië, vertellen onze verslaggever ter plaatse dat ze nog wachten op twee maanden loon voor zo'n 120 mensen, omgerekend zo'n 1,3 miljoen euro.

Nadat de bouw van het centrum klaar was, zijn de constructiemedewerkers weer teruggegaan naar hun thuisland Roemenië, in de verwachting dat hun salaris snel zou volgen. Maar dat kwam maar niet. Daarom zijn ze gisteren in de bus gestapt en hebben ze 2.000 kilometer afgelegd om het geld te komen halen.

Toezegging van Microsoft

Een lid van de boze groep laat weten een toezegging van Microsoft te hebben gekregen. Een woordvoerder van Microsoft ontkent dit. Wel laat de woordvoerder weten op de hoogte te zijn van de situatie, maar benadrukt dat Microsoft geen partij is in het geschil. Volgens de woordvoerder heeft Microsoft de aannemer netjes betaald, maar heeft het faillissement van een onderaannemer voor de wanbetalingen bij de groep Roemeense constructiemedewerkers gezorgd.

"Hoewel we geen partij zijn in het geschil, ondersteunen we de betrokken partijen bij het vinden van een oplossing", aldus Microsoft. Hoe die oplossing er uit moet zien, is nog niet duidelijk. De woedende groep Roemenen benadrukt: als zij geen salaris krijgen, dan staan ze morgen weer op de stoep.

"In de tussentijd blijft de veiligheid van onze medewerkers, onze faciliteiten, en de continuïteit van onze diensten onze hoogste prioriteit", aldus het statement van Microsoft.

De verslaggever van NH werd kort daarna door beveiliging weggestuurd van het terrein. Directeur Jack Kranenburg van bedrijventerrein Agriport, waarop het datacenter is gevestigd, was nog niet op de hoogte van de situatie.

Protest bij datacenter - NH Nieuws

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.