Ga naar Content

Pieter Dijkman blijft nog voor minimaal een jaar waarnemend burgemeester Drechterland

Waarnemend burgemeester Pieter Dijkman van de gemeente Drechterland blijft nog minimaal een jaar aan. Tot er een opvolger wordt gevonden, blijft hij deze functie bekleden.

Waarnemend burgemeester Pieter Dijkman - Foto: Gemeente Drechterland

Dat heeft hij de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, en de vertrouwenscommissie laten weten. Hoelang hij precies aanblijft, is nog niet bekend. De provincie moet de planning van de nieuwe procedure nog bepalen. "Er wordt rekening gehouden met een periode van ongeveer een jaar", aldus een woordvoerder. Ook wordt er ondertussen gewerkt aan een nieuwe profielschets.

Zoektocht loopt stroef

De zoektocht naar een blijvende opvolger van Michiel Pijl, die vorig jaar als burgemeester bij buurgemeente Medemblik aan de slag ging, blijkt moeilijker dan gedacht. Vorige week werd al duidelijk dat de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester werd stopgezet door een gebrek aan geschikte sollicitanten.

Zeven kandidaten (waarvan zes mannen en een vrouw) lieten blijken wel oren te hebben naar een functie als burgemeester. En dat was veel te weinig om een goede afweging te maken, zo concludeerde de provincie.

Ambt minder aantrekkelijk

Begin februari liet demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) nog weten dat de zoektocht naar nieuwe burgemeesters in Nederland steeds stroever verloopt. Bedreiging en intimidatie, maar ook uitbreiding van het takenpakket, worden als redenen gegeven om te bedanken voor het ambt.

Lees ook