Ga naar Content

Weinig animo om burgemeester van Drechterland te worden, zoektocht ligt voorlopig stil

Het blijkt nog niet zo makkelijk om een opvolger van oud-burgemeester Michiel Pijl te vinden. Er zijn te weinig sollicitanten die aan de profielschets voldoen. En dus is de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Drechterland voor nu stopgezet. 

Gemeentehuis van Drechterland - Foto: Scagliola & Brakkee

Na overleg met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Drechterland is gebleken dat het aantal sollicitanten te beperkt is om met de sollicitatieprocedure door te gaan. "Om tot een goede voordracht te komen die leidt tot een optimale burgemeesterskeuze heeft de vertrouwenscommissie meer benoembare kandidaten nodig", laat een woordvoerder van de provincie weten.

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) op de hoogte gebracht van de situatie. Begin februari liet De Jonge nog weten dat de zoektocht naar nieuwe burgemeesters in Nederland steeds stroever verloopt.

De gemeenteraad van Drechterland stelt op een later moment een nieuw profielschets vast, waarna de procedure wordt hervat. Van Dijk heeft waarnemend burgemeester Pieter Dijkman gevraagd om langer aan te blijven. Hij volgde in september 2023 oud-burgemeester Michiel Pijl op die vertrok naar buurgemeente Medemblik.

Lees ook