Start van hoofdcontent

Zwanenburg

nl

Twaalf gedumpte landschildpadden geven reptielenopvang kopzorgen

13 februari 2024, 12.53 uur · Aangepast 13 februari 2024, 16.07 uur · Door Jessie Eickhoff

Twaalf landschildpadden rijker en vele centen armer: reptielenopvang Zwanenburg maakt zich grote zorgen om de verzorgingskosten van deze illegale schildpadden. Ze werden gisteren in een doos aan de Oosteinderweg in Aalsmeer gevonden. 

Schildpadden aangetroffen in Aalsmeer - Foto: Dierenpolitie Amsterdam

Op de Oosteinderweg, ter hoogte van de Waterwolftunnel, stond gisteren een doos met daarin één Moorse landschildpad en elf Griekse landschildpadden. Ze werden rond 12.00 uur gevonden, vertelt een politiewoordvoerder aan NH. 

"Ze hebben wat te lijden gehad", vertelt Miriam Bosman van de dierenambulance. Landschildpadden kunnen in Nederland namelijk niet in het wild overleven. "Ze waren erg koud."

Illegaal

De dierenambulance heeft de schildpadden naar de reptielenopvang in Zwanenburg gebracht, waar ze moeten blijven. Ze bleken namelijk niet gechipt te zijn en dus een onbekende herkomst te hebben. "Illegale landschildpadden mogen niet geadopteerd worden", legt Rob Dumont van de opvang uit.

Het is in Nederland in veel gevallen verboden om landschildpadden als huisdier te houden, aldus de Dierenbescherming. Deze invasieve dieren kunnen schade aanbrengen aan de natuur en een gevaar vormen voor inheemse dieren.

Er zijn uitzonderingen: particulieren die legaal een landschildpad hebben, beschikken over documenten waaruit blijkt dat ze het dier mogen houden tot het overlijdt. Het is niet toegestaan om ermee te fokken.

De reptielenopvang, waar al zo'n 22 landschildpadden werden opgevangen, maakt zich grote zorgen om de verzorgingskosten. "Alles moeten we zelf bekostigen", zegt Dumont wanhopig. "Zo'n landschildpad wordt tussen de vijftig en tachtig jaar oud, en kost 1,50 euro per dag om te onderhouden." Doorgerekend is dat zo'n 6.500 euro extra per jaar voor de opvang.

"Het had heel anders kunnen aflopen"

Rob Dumont

Toch is Dumont blij dat de schildpadden op tijd zijn gevonden. "Het gaat nu gelukkig goed met ze", vertelt hij. "Ze zijn op tijd gevonden, maar het had heel anders kunnen aflopen."

De dierenpolitie doet nog volop onderzoek en roept getuigen op om informatie te delen.

Zie hieronder een video die NH eerder maakte bij de reptielenopvang in Zwanenburg.

De reptielenopvang in Zwanenburg is compleet afgeladen - NH Nieuws

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]