Ga naar Content
Noord-Holland

Reptielenopvang Zwanenburg slaat alarm: "Dumpen van schildpadden moet stoppen"

23 mei 2018, 17.02 uur · Aangepast 23 mei 2018, 17.50 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Pieter van den Akker

ZWANENBURG Het is vandaag de internationale dag van de schildpad, maar voor Rob Dumont van de Reptielenopvang Zwanenburg is dat geen reden voor slingers en taart. "Het is eerder een reden om te huilen. Het is een verschrikking: schildpadden behoren in Nederland tot de meest gedumpte dieren. Mensen gaan er mee om alsof ze grof vuil zijn."

Hij schat dat er in het hele land dagelijks meer dan vijfentwintig schildpadden worden gedumpt. "Als wij alle gedumpte schildpadden die hier worden aangeboden, zouden aannemen, zouden we er per maand wel veertig binnenkrijgen."

Onderdak
Als Dumont die beestjes onderdak zou bieden, zou de opvang binnen de kortste keren uit z'n voegen barsten. Daarom is er voor gedumpte schildpadden helaas geen plaats. Alleen dieren die onder bepaalde voorwaarden naar de opvang komen - bijvoorbeeld als gevolg van een uithuiszetting of door de dood van een baasje - krijgen bij hem onderdak. 

Dat er, ook in Noord-Holland, zoveel schildpadden in de natuur worden gedumpt, is niet nieuw, aldus Dumont. Er zijn volgens hem nu eenmaal veel mensen die niet goed nadenken over wat het betekent om een schildpad te houden en er zomaar eentje aanschaffen. Vervolgens komen ze erachter wat het inhoudt om een schildpad in huis te hebben en willen veel mensen er weer vanaf. 

Aquariumpje
"Het zijn leuke diertjes als ze jong zijn. Je koopt ze in een klein aquariumpje, dan heb je nog geen pomp nodig. Dat kan je om de paar dagen nog met de hand schoonmaken. Maar op een gegeven moment zijn ze flink gegroeid en heb je een zware pomp nodig, een groot aquarium en dan kost het verschonen veel moeite en geld. Dan vinden mensen dat ze er niks meer aan hebben en moeten ze weg."

Om van de dieren af te komen, halen mensen de gekste capriolen uit, zegt Dumont. "Bijvoorbeeld een bananendoos met vier tot zes schildpadden erin opgestapeld die bij een kinderboerderij wordt gezet. Of ze doen schildpadden in een plastic bak in een vuilniszak, zodat ze snel zonder zuurstof komen te zitten."