Ga naar Content

Politiek in Medemblik stuurt verontruste brief naar provincie over versoberde dienstregeling

De politiek in Medemblik maakt zich zorgen over de versobering van het busvervoer in de eigen gemeente, en heeft dat ook gedeeld met de provincie. "We dringen erop aan om het besluit te heroverwegen."

Foto: Provincie Noord-Holland

De politieke partijen in Medemblik hebben op eigen initiatief een brief gestuurd aan de provincie, om hun zorgen kenbaar te maken over de nieuwe dienstregeling in Noord-Holland Noord. Ze wijzen erop dat de regeling een "enorme impact" heeft op de "dagelijkse routine van alle inwoners", en dat "het gebruiksgemak van het openbaar vervoer" door de wijzigingen "aanzienlijk verslechtert".

Als voorbeeld noemen ze de extra reistijd. "De aanpassingen in de dienstregeling resulteren in een bijna verdubbeling van de reistijd voor sommige scholieren van Medemblik naar Wieringerwerf, van circa 25 naar 45 minuten, met daarbij een noodzakelijke overstap in Abbekerk", schrijven ze.

Buslijn volledig bezet

Vooral het opheffen van buslijn 655 roept vele vraagtekens op. Volgens de provincie een noodzakelijke vanwege ‘de lage bezetting’, maar de politiek in Medemblik denkt daar anders over. "Een cruciale scholierenlijn die bij slecht weer volledig bezet is, met name tijdens de wintermaanden." Ook is er onrust ontstaan over het niet aansluiten van Zwaagdijk-West op een buslijn, een zorg die het dorp al langer bij het gemeentebestuur aankaart.

De politieke partijen willen "zo snel mogelijk" in gesprek met de provincie om tot een oplossing te komen "die de bereikbaarheid en leefbaarheid in Medemblik" in stand houden.

Nieuwe dienstregeling gaat komende zomer in

Op 21 juli 2024 gaat in Noord-Holland Noord een nieuwe dienstregeling in. Volgens de provincie gaan veel bus- en treinreizigers er bij de invoering van de nieuwe dienstregeling er juist op vooruit: "De veranderingen in het lijnennet zorgen voor een verbetering voor grote groepen reizigers doordat er sneller en vaker bussen bij het station komen, waardoor de totale reistijd veel korter wordt. Dus juist een verbetering van de bereikbaarheid in deze regio en een aantrekkelijker openbaar vervoer", aldus een woordvoerder.

Voor de kleine groep scholieren die er juist langer over doen, kijkt de provincie of er maatwerk mogelijk is.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]