Start van hoofdcontent

Texel

nl

'Helemaal geen plek meer over, Texel zit allang aan de toeristentaks'

9 februari 2024, 12.30 uur · Aangepast 9 februari 2024, 14.04 uur · Door Carina Gutker

Op Texel worden er veel te veel slaapplaatsen voor toeristen aangeboden, constateert Stichting Kernwaarden Texel. Officieel mogen er per jaar 45.000 bedden aangeboden worden. De gemeente zegt dat het maximum nog niet is bereikt. Toch telt de stichting 'al een overschrijding van minstens 1.700 slaapplaatsen'.

Het aanbieden van bed & breakfast zal op Texel worden gecontroleerd - Foto: NH Media

Volgens Stichting Kernwaarden Texel (SKT) klopt de gemeentelijke telling van het aantal slaapplaatsen niet. Zij vindt die telling 'onvolledig, vaak onjuist en in elk geval niet transparant'. "De stichting vindt dat zorgelijk omdat op die manier niet objectief en controleerbaar kan worden vastgesteld of Texel al het maximum van 45.000 slaapplaatsen heeft bereikt."

En dat terwijl volgens de stichting het maximum allang overschreden is en het aantal bedden alleen maar meer wordt. "Gezien de gestage stroom van bouwvergunningen voor steeds grotere zomerhuizen/bungalows kan het niet anders dan dat de overschrijding van 45.000 bedden steeds groter wordt", aldus de SKT.

Texel aan de taks?

Er is langer discussie over het aantal toeristische slaapplaatsen op Texel. Er wordt gewerkt aan een 'toeristisch toekomstplan', dat ervoor moet zorgen dat het eiland niet wordt overgenomen door de toerist. Dat is ook waar Stichting Kernwaarden Texel zich voor inzet: rust en ruimte op het eiland, waar veel aandacht voor de natuur, het landschap en de cultuurhistorie.

NH deed vorig jaar een week verslag vanaf Texel, om aandacht besteden aan dit dilemma: hoe zorg je dat de toerist het eiland weet te vinden, of is de grens eigenlijk al bereikt?

De stichting heeft gekeken bij 'een betrekkelijk willekeurig aantal van' 84 adressen, waar volgens de documenten 600 slaapplaatsen zouden mogen zijn. "Maar deze worden in de markt gezet met 970 plekken. Dat is een overschrijding van 50 procent. SKT is van opvatting dat de gemeentelijke manier van tellen - alleen de in het bestemmingsplan toebedeelde bedden en de bedden die per vergunning zijn geregeld - daarom niet volstaat."

Volgens SKT moet je de échte bedden tellen. Ze heeft daarom een rapport opgesteld en die aangeboden aan wethouder Rikus Kieft. Dat moet volgens de stichting bijdragen aan een transparante en correcte telling van het aantal toeristische slaapplaatsen op Texel. "Een toeristisch beleid waarvan 45.000 bedden een hoeksteen vormt, eist dat er ook een correcte, transparante telling wordt gehanteerd."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]