Ga naar Content

Opvallende transfer Zeefuik van Volendam naar AZ: "Hij komt niet in een gespreid bed"

In voetbaltalkshow De Aftrap gaat het vanavond uiteraard over de toppers Ajax - PSV en AZ - Feyenoord, maar ook de net afgesloten transferperiode wordt besproken. Opmerkelijk is de tussentijdse overstap van de pas 19-jarige Lequincio Zeefuik van FC Volendam naar AZ. De spits heeft voor 5,5 jaar getekend in Alkmaar. "Hij kan zich profileren, maar komt niet in een gespreid bed terecht", zegt voormalig FC Volendam-keeper Jaap Schilder. 

De Aftrap van vrijdag 2 februari met Henk Medik en Jaap Schilder - NH Sport/Edward Dekker

In de strijd tegen degradatie gaat FC Volendam Zeefuik het laatste deel van dit seizoen heel erg missen. De jonge, maar fysiek sterke aanvaller had Robert Mühren uit de basis gespeeld en was één van de weinige lichtpuntjes bij de nummer zeventien van de eredivisie.

Onbeholpen

Dat AZ hem nu al oppikt, begrijpt Schilder goed. "Het is fantastisch voor die jongen. Toen hij binnenkwam bij Volendam fronste ik mijn wenkbrauwen. Hij was nog zo onbeholpen en zo jong, maar hij heeft zich de laatste maanden behoorlijk laten gelden."

"Het is incorrect dat het bestuur heeft zitten te slapen"

Voormalig FC Volendam-keeper Jaap Schilder

"Voor AZ is het prachtig durfkapitaal", vervolgt Schilder die in de tweede helft van de jaren tachtig zo'n honderd wedstrijden voor FC Volendam keepte. "Ongetwijfeld is Volendam een aantal keren bij Zeefuik geweest om zijn contract door te zetten en dan krijg je keurig 'nee' als antwoord, want dat doet zo'n speler niet. Het is incorrect dat het bestuur heeft zitten te slapen. De speler heeft een beslissende stem in wat er gaat gebeuren.

"Het is wel leuk dat je tegen Volendam 1-0 wint"

Edammer Henk Medik

De andere gast aan tafel, oud-Ajacied Henk Medik, zat eind jaren zestig, begin jaren zeventig bij het gouden Ajax. Tot een doorbraak in het eerste elftal kwam het niet. De inmiddels 70-jarige oud-voetballer speelde ook nog één seizoen voor Telstar. Dat was in '77/'78 toen de Velsenaren uit de eredivisie degradeerden.

Wereldgoal

De enige goal die de verdediger in zijn carrière maakte, was de laatste van Telstar op het hoogste niveau. "Het was een wereldgoal tegen Volendam. Ik schoot de bal van 25 meter stijf in het kruis, achter Frans Hoek. Het is wel leuk dat je tegen Volendam 1-0 wint", vertelt de Edammer met een glimlach.

In de rubriek Kratje Trap is het dit keer de beurt aan VVH/Velserbroek om een mooie score neer te zetten. Wil je deze uitzending zien, klik dan op de video bovenaan. Op tv zie je De Aftrap elke vrijdag om 17.10 uur en daarna volgt elk uur de herhaling. Volgende week zijn FC Volendam-trainer Regillio Simons en oud-voetballer André Stuijt te gast.

Lees ook