Ga naar Content

Teller blijft steken op 299 wedstrijden voor stoppende voetballer Toine van Huizen

Na lang wikken en wegen heeft Toine van Huizen een punt achter zijn voetbalcarrière gezet. De 33-jarige verdediger uit Middenbeemster was sinds de zomer clubloos. "Het voelt confronterend dat je na 14 jaar betaald voetbal zo moet eindigen", zegt Van Huizen.

Toine van Huizen bedankt de supporters van FC Dordrecht - Foto: Orange Pictures

Van Huizen hoopte dat een passende club zich nog zou gaan melden. Aanbiedingen kreeg hij wel, maar het voorgeschotelde plaatje paste telkens niet binnen zijn wensen. Nadat hij afgelopen vrijdag met zijn zaakwaarnemer had gezeten, hakte Van Huizen de knoop door om per direct te stoppen als profvoetballer. "Als je dat zo uitspreekt is het echt definitief. Ik had nog wel het geloof dat er iets zou komen. Nu is het echt over." 

Zoektocht

Van Huizen had graag de stap naar het buitenland nog eens willen maken, zo gaf hij in september aan tegenover NH Sport. Scandinavië, Zuid-Europa en Groot-Brittannië zag hij wel zitten, maar de juiste club meldde zich niet. "Alle landen waar ik met het gezin naartoe wilde, waren financieel niet aantrekkelijk. En de landen waar ik niet naartoe wilde, daar was het wel aantrekkelijk. De juiste combinatie voor ons als gezin was er niet."

"Ik had graag de 300 willen halen, maar het mocht niet zo zijn"

Toine van Huizen

Waar veel voetballers ervoor kiezen om op latere leeftijd in de tweede divisie te gaan voetballen, voelde Van Huizen daar weinig voor. "Ik wilde echt in het betaalde voetbal blijven. Een niveau lager zag ik niet zitten", zegt Van Huizen, die met Anthony Correia heeft gesproken om eventueel bij Katwijk aan de slag te gaan. "Ik heb het wel overwogen, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat dit toch niet iets voor mij is."

Tekst loopt door onder de video.

Clubloze Toine van Huizen opent zoektocht naar nieuwe werkgever - NH Sport / Stephan Brandhorst

De centrale verdediger speelde in de jeugdopleiding van AZ, maar speelde nooit in de Alkmaarse hoofdmacht. In 2010 debuteerde hij met Telstar in het profvoetbal. Na een jaar bij Sparta Rotterdam, keerde hij weer terug bij Telstar, waar hij de beste periode uit zijn loopbaan kende.

Vervolgens ging hij in 2019 met trainer Mike Snoei mee van Telstar naar De Graafschap. Na twee jaar in de Achterhoek kwam in 2021 FC Dordrecht op zijn pad. Daar werd zijn aflopende contract niet meer verlengd en sindsdien zat Van Huizen thuis. In totaal speelde hij 299 officiële wedstrijden in het betaald voetbal. "Ik had graag de 300 willen halen, maar het mocht niet zo zijn."

300e wedstrijd

Toch blijft het niet bij die 299 wedstrijden, want op 21 april gaat Van Huizen de Marathon van Wenen lopen. "Dat moet mijn 300e wedstrijd worden. Het is treurig als je 299 wedstrijden speelt, je zo moet afsluiten en geen club vindt. Normaal gesproken sluit je het af bij een club en krijg je een mooi moment", zegt de Noord-Hollander, die al weken in training is voor de marathon. Zijn doel is om de 42 kilometer en 195 meter binnen drie uur te lopen. “Ik heb van veel mensen gehoord dat dat een onmogelijke opgave is voor je eerste marathon. Dat wordt dus een hele mooie uitdaging.”

Tekst loopt door onder de foto.

Mike Snoei en Toine van Huizen bij De Graafschap - Foto: Pro Shots

Nu creëert Van Huizen zijn eigen afscheidswedstrijd. Voor het goede doel van KiKa gaat hij de marathon lopen en probeert hij geld op te halen. Daarbij krijgt hij steun zijn oude clubs. Telstar, FC Dordrecht en De Graafschap hebben al enthousiast gereageerd om samen met supporters zoveel mogelijk geld op te halen. "Dat geeft mij een enorme stimulans en een goed gevoel."

Na de marathon zit het topsportleven erop voor Van Huizen en gaat hij voor het volgende avontuur. Naast het gezinsleven, wil hij aan het werk. "Nu ga je een nieuw gedeelte van je leven in. Ik ben op zoek naar een baan bij een commerciële afdeling binnen een sportgerelateerd bedrijf. En nu keihard trainen voor Wenen!"

Lees ook