Ga naar Content

Strafproces tegen negen verdachten moord op Peter R. de Vries van start

"Er is een brute, laffe misdaad gepleegd", klonken de woorden van burgemeester Femke Halsema na de moordaanslag op Peter R. de Vries. In de zomer van 2021 werd De Vries in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Nog geen jaar later eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen de twee vermeende uitvoerders, maar door verschillende ontwikkelingen moest de zaak opnieuw. Na een reeks voorbereidende zittingen, is vandaag de eerste inhoudelijke zitting. 

Foto: AT5

"Dwars door die kk hoofd en lichaam. Hij is dood", stuurde Delano G. de vermoedelijke schutter vlak na de schietpartij naar zijn contactpersoon. Het is 19:30 uur als Peter R. de Vries door de Lange Leidsedwarsstraat naar zijn auto loopt. Even daarvoor is hij te gast geweest bij RTL Boulevard, iets wat hij wel vaker doet als hij wil vertellen over een zaak waar hij op dat moment mee bezig is.

De moord op Peter R. de Vries 

De Vries had niet door dat hij op dat moment gevolgd werd. De man die achter hem aanliep, kwam steeds dichter bij. Hij schoot De Vries van dichtbij door het hoofd. Niet veel later – de schutter was dan al verdwenen – rende een andere man op de bewusteloze De Vries af. Hij filmde hem van dichtbij. Nadat hij de beelden deelde, verspreiden die zich binnen no time over het internet. 

"Delano, ik kijk naar jou, zoals je niet naar mijn vader wilde kijken toen je hem van achter neerschoot"

Kelly de Vries

Het Openbaar Ministerie eiste ruim een jaar na de moordaanslag levenslang tegen twee verdachten. Er zou genoeg bewijs zijn dat Delano G. en Kamil E. schuldig zijn aan het 'medeplegen' van de moord op Peter R. de Vries en het voorhanden hebben van vuurwapens, waaronder het moordwapen. De officier van justitie noemde de moord een 'aanslag op onze rechtstaat'. Volgens hem was de moord bedoeld om angst en terreur aan te jagen. "Het is voor het Openbaar Ministerie echt tot hier en niet verder."

Tijdens de inhoudelijke behandeling lazen Royce en Kelly de Vries emotionele verklaringen voor: ”Delano, ik kijk naar jou, zoals je niet naar mijn vader wilde kijken toen je hem van achter neerschoot", zei Kelly richting één van de verdachten.

Slachtofferverklaring kinderen Peter R. de Vries - NH Nieuws

Hoewel we inmiddels 2,5 jaar verder zijn, is er nog altijd geen uitspraak gedaan in de zaak. Dat komt omdat een paar dagen voordat de rechter uitspraak wilde doen, nieuwe informatie boven water kwam. De rechtbank heropende het onderzoek waardoor de geplande uitspraak werd uitgesteld. Daar kwam nog bij dat één van de rechters naar het buitenland verhuisde, waardoor de zaak tegen Delano G. en Kamil E. in zijn geheel opnieuw moet worden gedaan. 

In het onderzoek zijn nog zeven verdachten aangehouden, hun zaken zijn gevoegd met de strafzaak van Delano G. en Kamil E. Hieronder een overzicht met de namen van verdachten, die volgens justitie betrokken waren bij de moord op De Vries. 

In totaal zijn negen verdachten gearresteerd, diegene die de opdracht zou hebben uitgezet is nog niet bekend. Hoewel de naam van Ridouan Taghi boven het onderzoek hangt. 

Delano G. (23); aangehouden 6 juli 2021, vermeende schutter

Kamil E. (36); aangehouden 6 juli 2021, 'bestuurder vluchtauto' 

Krystian M. (27); aangehouden 4 juli 2022, 'moordmakelaar'

Gerower M. (26); aangehouden op 4 juli 2022 in Spanje), 'filmer en verspreiden op social media'

Erickson O. (28) , aangehouden op 4 juli 2022 op Curaçao, 'filmer en verspreiden op social media'

Christopher W. (27); aangehouden 26 juli 2022, 'contact van filmers'

Konrad W. (30) aangehouden 26 september 2022 in Polen, regelde volgens het OM de telefoons, wapens en de vluchtauto 

Ludgardo S. (34); aangehouden op 23 januari 2023, 'deed voorverkenningen en stuurde filmers aan'
 
Delano K. (29) 3 april 2023, zou rol hebben gespeeld bij regelen auto die door filmers is gebruikt (5 april heengezonden) 

Uit de zittingen die volgden werd steeds meer bekend over de details rond de moord op De Vries. Zo bleek dat de schutter pas op de dag zélf is geregeld. Het OM gaat ervan uit dat het plan was dat een van de andere Poolse verdachten Peter R. de Vries al een dag eerder moest beschieten. Konrad W. zou die klus klaren, maar, anders dan verwacht, schuift De Vries die avond niet aan bij de desk van RTL Boulevard in de studio aan het Leidseplein.

"Als buitengewoon schokkend is dit ervaren, hoe we dit in het onderzoek hebben teruggevonden"

Katelijne den Hartog, Openbaar Ministerie

Konrad W. besloot de dag erna de opdracht terug te geven aan Krystian M.. Bij nader inzien vond hij het voor hemzelf toch te riskant om midden in de stad met een wapen zonder geluidsdemper De Vries te vermoorden. Nog geen drie kwartier later wordt Delano G. bereid gevonden.

'Criminele organisatie'

"Als buitengewoon schokkend is dit ervaren, hoe we dit in het onderzoek hebben teruggevonden", reageerde persofficier van justitie Katelijne den Hartog. "Dat je op de dag van de liquidatie zo'n opdracht aanneemt en uitvoert."

Justitie noemt de groep verdachten een 'criminele organisatie'. Want naast het beramen en uitvoeren van de moord op De Vries, verdenkt justitie de groep er ook van twee maanden daarvoor de ex-zwager van Ridouan Taghi ernstig te hebben mishandeld. 

Tijdens de laatste voorbereidende zitting in de zaak valt de naam 'Taghi' in een nieuw afgeluisterd gesprek van 13 januari 2022. Erickson O. , verdacht van het filmen van De Vries vlak na de aanslag, wordt dan al op de hielen gezeten door de politie, maar denkt vrijuit tegen zijn huisgenoot te kunnen praten.

‘Ze willen weten of ik met die Tachi [fonetisch] of zo praat. 
Ik kan mij niet eens herinneren wat…’

Zijn huisgenoot vroeg: ‘Met wie?’ Waarop O.
antwoordde: ‘Die Tachi [fon]. Die klootzak die het hele (niet te verstaan) georganiseerd heeft.’

Rutte kidnappen

Ook een andere verdachte wordt volop geciteerd, de groep verantwoordelijk voor de moord op De Vries zou Krystian M. in gesprekken met getuige 'Eddy' hebben gesproken over de ontvoering van Mark Rutte. “Man, ze zijn zo machtig dat ze zelfs de premier willen ontvoeren,” zei M. volgens Het Parool. 

Op de laatste pro forma zitting van 13 juni 2023 besloot de rechtbank dat de volgende zittingen in de zaak plaats zullen vinden in de Bunker in Osdorp, dit in verband met het aantal verdachten en de ruimte in de zittingszaal. Vandaag is de eerste inhoudelijke zitting. In juni verwacht de rechtbank uitspraak te doen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]