Ga naar Content

IJmond-gemeenten niet bang voor Haagse 'opvangdwang'

Nu de veelbesproken spreidingswet van staatssecretaris van der Burg waarschijnlijk ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, rijst de vraag wat gemeenten in de IJmond daarvan gaan merken. Met de nieuwe wet in de hand kan de Rijksoverheid gemeenten dwingen asielzoekers op te vangen. NH belde een rondje IJmond-gemeenten om de gevolgen van de nieuwe wet voor de regio in kaart te brengen. 

De Silja Europa meert aan aan de VOB-kade - Foto: NH Media

Geen enkele gemeente in de IJmond verwacht te maken te krijgen met dwangmaatregelen uit Den Haag. Of omdat er al veel opvang georganiseerd is zoals in Velsen of omdat er plannen zijn die opvang te gaan regelen zoals in alle andere IJmondgemeenten.

Tot nu was het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA, afhankelijk van de vrijwillige medewerking van gemeenten bij het realiseren van asielopvang. De nieuwe wet maakt een eind aan de vrijblijvendheid van de opvang. Het Rijk wil met de wet komen tot een evenwichtigere verdeling van asielzoekers over gemeenten in heel Nederland. 

Ook in de IJmond zijn er grote verschillen. Velsen vangt al geruime tijd honderden asielzoekers op. Een scherp contrast met Beverwijk, Uitgeest en Heemskerk waar (nog) geen enkele asielzoeker wordt opgevangen. 

Velsen

Velsen is koploper in de IJmond als het gaat om de opvang van asielzoekers. Op het schip de Ocean Majesty in Velsen-Noord verblijven op dit moment 478 bewoners. 178 van die mensen blijven maar tijdelijk, tot eind maart. Dit zijn niet alleen asielzoekers, ook statushouders. Op de AZC-locatie Driehuis voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen verblijven 84 bewoners. 

In een reactie laat de gemeente Velsen weten niet te verwachten te maken te krijgen met gedwongen opvang van asielzoekers:  "We zijn in Velsen al eerder actief geworden op dit onderwerp en vangen al langere tijd vooruitlopend op de spreidingswet asielzoekers op. Ook werken we toe naar duurzame oplossingen om vluchtelingen te kunnen blijven opvangen. We houden daarbij rekening met de verwachte taakstelling die daarbij hoort. Het onderzoek naar een AZC-locatie in Santpoort-Zuid maakt daar deel van uit." 

Tekst loopt door onder de lees-ook-artikelen

Lees ook

Het is aannemelijk dat er door de spreidingswet uiteindelijk meer rust komt voor veel gemeenten waaronder Velsen, die nu al actief bezig zijn. Juist actieve gemeenten krijgen nu regelmatig een vraag voor bijvoorbeeld tijdelijke ophoging. Dat zal uiteindelijk niet meer nodig zijn als de spreidingswet werkt.

Beverwijk

Beverwijk vangt op dit moment nog geen asielzoekers op. Maar heeft samen met andere gemeenten in de regio Kennemerland vooruitlopend op de spreidingswet een regionaal plan opgesteld. Verder zijn er wel voorbereidingen getroffen om aan de taakstelling te voldoen. Volgens de huidige taakstelling staat gemeente Beverwijk voor de opgave om 160 opvangplekken voor asielzoekers te creëren. De gemeente verwacht op tijd opvang voor dit aantal beschikbaar te hebben en verwacht daarom niet te maken krijgen met gedwongen opvang. 

Tekst loopt door onder het lees-ook-artikel.

Lees ook

In het kader van het regionaal plan zijn drie locaties voorgesteld: Wijckermeerweg 39, Aagtenpoort en de Westerhoutweg 2b. De laatste locatie is door de gemeenteraad goedgekeurd. Zodra de nieuwe wet in werking treedt, zal worden begonnen met het opstarten van de procedures om de opvang op die locatie daadwerkelijk te kunnen realiseren. Beverwijk laat in haar antwoorden op onze vragen weten weliswaar geen AZC te hebben, maar wel Oekraïeners op te vangen.

Portefeuillehouder Ali Bal vindt overigens dat er landelijke maatregelen nodig zijn om de instroom van asielzoekers te beperken en de opvang van asielzoekers evenredig te verdelen, zodat de taakstelling per gemeente niet te groot wordt. Hij vindt het belangrijk dat asielzoekers op humane wijze opgevangen kunnen worden en dat gemeenten ook de juiste aandacht kunnen blijven geven aan andere belangrijke opgaven. 

Heemskerk en Uitgeest

Heemskerk en Uitgeest trekken samen op in het asielzoekersdossier. Op dit moment worden er in de beide gemeenten nog geen vluchtelingen opgevangen. In het vastgestelde Regioplan Kennemerland Opvang Asielzoekers staat dat Uitgeest 51 opvangplekken moet regelen en Heemskerk 149. Beide gemeenten zijn het erover eens geworden op een stukje terrein in het buitengebied bij de Tolweg een opvangcentrum voor 200 vluchtelingen te gaan bouwen.

Dit buitengebied is aangemerkt als bijzonder provinciaal landschap. Om hier tijdelijk te mogen bouwen, vraagt de provincie om uitgebreid onderzoek naar de locatie. Dit onderzoek is nu klaar. Wanneer er daadwerkelijk gebouwd gaat worden is nog niet bekend. Maar de gemeenten verwachten niet dat de nieuwe wet veel gevolgen voor hen zal hebben, omdat zij aan de taakstelling van 200 vluchtelingen voldoen als het nieuwe centrum er eenmaal staat.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]