Ga naar Content

AZ ontslaat per direct Pascal Jansen, Maarten Martens neemt plek over

AZ neemt per direct afscheid van Pascal Jansen. Dat maakte de Alkmaarse club woensdagmiddag bekend. Assistent-trainer Maarten Martens maakt het seizoen af als eindverantwoordelijke.

AZ-coach Pascal Jansen - Foto: PRO SHOTS / Kay Int Veen

De beslissing van AZ komt een dag na het bekerduel met Quick Boys. De Alkmaarders versloegen de amateurs pas na strafschoppen. Ook in de eredivisie doet AZ het de laatste tijd matig.

Voor de winterstop ging AZ voor eigen publiek keihard onderuit tegen PSV (0-4) en afgelopen weekend had de nummer vier van de eredivisie weinig te vertellen op bezoek bij concurrent FC Twente (2-1).

Tekst loopt verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In december 2020 nam Jansen het stokje over van de plots ontslagen Arne Slot. In eerste instantie om alleen dat seizoen over te nemen. Beide partijen waren echter erg tevreden met elkaar. In de jaren daarna verlengde Jansen tweemaal zijn contract.

Onder Jansen eindigde AZ in 2021 als derde, in 2022 als vijfde en afgelopen seizoen als vierde. Dit seizoen begon nog vrij aardig qua resultaten tegen wel vaak mindere tegenstanders. Maar zelden sprankelden de Alkmaarders in de manier van voetballen. De supporters keerden zich vervolgens steeds meer tegen de hoofdtrainer. Vooral eind december tegen PSV lieten de fans middels witte zakdoekjes weten dat ze klaar waren met de coach.

Tekst loopt verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Op de site van AZ laat technisch directeur Max Huiberts het volgende weten. "Ondanks het lastige en ingrijpende besluit zijn we Pascal dankbaar voor wat hij de afgelopen ruim vijf jaar voor de club heeft betekend. We wensen hem dan ook veel succes in zijn verdere carrière."

Ook de inmiddels ontslagen Pascal Jansen reageert op het besluit van de Alkmaarse club. "Ik loop lang genoeg mee in de voetbalwereld dat ik weet dat dit erbij kan horen. Het is uiteraard erg jammer en teleurstellend, want ik was heel strijdbaar om het seizoen met AZ succesvol af te ronden."

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Maarten Martens - Foto: Broer van den Boom/Orange Pictures

Nu is het de taak aan Maarten Martens om het seizoen op een goede manier af te sluiten. De Belgische oefenmeester speelde jarenlang zeer succesvol voor de Alkmaarders. Met als hoogtepunt de landstitel in 2009. Na zijn actieve carrière belandde de voormalig publiekslieveling al snel in het trainersvak. 

Eerst bij Club Brugge als jeugdtrainer en vervolgens keerde hij terug bij zijn AZ. Van 2021 tot 2023 was hij eindverantwoordelijk voor Jong AZ. Dit seizoen stond hij Jansen bij als assistent. Dit weekend gaat AZ op bezoek bij PEC Zwolle met Martens dus als hoofdcoach.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52