AZ verliest van concurrent FC Twente

Aan de eerste wedstrijd van 2024 heeft AZ nul punten overgehouden. In Enschede verloren de Alkmaarders terecht van concurrent FC Twente: 2-1. AZ kwam nog wel op voorsprong via Jens Odgaard. Daarna bepaalden de Tukkers het spelbeeld en via twee treffers van Manfred Ugalde bleven de punten in het oosten van het land.

FC Twente - AZ - Foto: PRO SHOTS / Ron Jonker

Voor het eerst in de eredivisie stond Rome-Jayden Owusu-Oduro onder de Alkmaarse doellat. De 19-jarige keeper moest al vroeg bij een lastig schot van Sem Steijn in actie komen. De vervanger van Mathew Ryan, die namens Australië actief is op de Azië Cup, verwerkte de poging van de Twente-middenvelder uitstekend. Daarna liet AZ ook van zich horen en dat deden de Alkmaarders zeer efficiënt. Jens Odgaard liep een voorzet vanaf Mayckel Lahdo binnen.

Assist Eiting

Na de vroege voorsprong moest AZ vooral verdedigen. De ploeg van trainer Pascal Jansen kwam voetballend moeilijk onder de Twentse druk uit en Owusu-Oduro trad meerdere keren goed op. Vlak voor rust viel dan ook de verdiende gelijkmaker. Uit een voorzet van oud-Volendammer Carel Eiting kopte Manfred Ugalde de 1-1 binnen. Vlak daarna kreeg David Møller Wolfe een grote mogelijkheid om de voorsprong weer te pakken. Wat wild schoot de aanvallende linksback over.

Tekst loopt door onder de X-post.

Met dezelfde elf spelers begon AZ aan de tweede helft. En dat leverde ook geen veranderingen op, want de thuisploeg bleef constant dreigend. Enige positieve was dat FC Twente niet echt grote kansen kreeg.

Weer Ugalde

Toch kwam FC Twente twintig minuten voor tijd wel op voorsprong. Denso Kasius verwerkte een voorzet niet goed en dat zorgde er mede voor dat Ugalde z'n tweede van de avond kon maken: 2-1.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

AZ-coach Pascal Jansen - Foto: Orange Pictures

Inmiddels bracht Jansen de nodige wissels binnen de lijnen. En dat leverde wel voor wat meer dreiging op. Zo kreeg invaller Ruben van Bommel een hele grote kans, maar oog in oog met Twente-keeper Lars Unnerstall faalde de jonge aanvaller.

Daar bleef het helaas bij voor AZ. En zo verliest een matig en creatieloos AZ van een belangrijke concurrent. Aankomende week ontvangt de Alkmaarse ploeg in eigen huis Quick Boys voor de achtste finale van de beker.

Opstelling AZ: Owusu-Oduro; Kasius (Bazoer/78), Penetra, Martins Indi, Møller Wolfe (Dekker/59); Clasie, Odgaard (Meerdink/67), D. De Wit; Lahdo (Van Bommel/78), Pavlidis, Van Brederode (Addai/67)