Ga naar Content

Omwonenden Haarlemse Sonneborn moegestreden en cynisch over bouwplannen

Hoe gelikter de artist impressions van de ontwikkelaar, hoe cynischer de omwonenden van de bouwkavel aan de Spaarndamseweg in Haarlem. Het ontwerpbestemmingsplan voor het Sonneborn-terrein ligt momenteel ter inzage. Iedereen kan reageren op de plannen, maar de bewoners van de Indischewijk hebben niet de illusie dat zij er nog iets aan kunnen veranderen.

Omwonenden Nils en Moniek voor het nieuwbouwplan Sonneborn. - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Met lichte tegenzin komen ze donderdagavond naar de inloopavond van de gemeente in het Verhalenhuis aan de Egmondstraat. Het voelt voor omwonenden van het Sonneborn-terrein toch vooral als hun burgerplicht om hun gezicht te laten zien. De gepresenteerde plannen zijn inmiddels bij de meeste buurtbewoners wel bekend. En enthousiast waren ze er al niet over.

Woningen en een parkeergarage

Het plan Bloom van gemeente Haarlem en ontwikkelaar VORM voor het nu braakliggende terrein draait om woningen en een parkeergarage. Er moeten 163 woningen komen, waarvan iets minder dan de helft is bestemd voor sociale huur. Tussen de woonblokken komt er een gemeentelijke parkeergarage met 175 plekken. Dat komt nog bovenop de circa 117 parkeerplaatsen die al voor toekomstige bewoners van het complex gereserveerd zijn.

Dat laatste heeft tot de meeste onvrede geleid bij de omwonenden, waarvan tien personen zich hebben verenigd om te functioneren als klankbordgroep. Monique van Alphen is er een van. "Door die parkeergarage is het echt mis gegaan", vertelt ze tijdens de inloopavond. 

"We hebben als omwonenden vanaf het begin plannen aangedragen voor het terrein, zoals een park. We wisten dat deze plannen heus niet zomaar gerealiseerd zouden worden. Daar zijn we realistisch genoeg voor. Het blijft een compromis. Wat je wel hoopt, is dat wanneer je wordt uitgenodigd voor een klankbordgroep, er iets wordt gedaan met je inspraak."

Tekst gaat door onder de foto 

Nils wijst zijn huis aan: precies naast de nieuwe woontoren. - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Achteraf moet de klankbordgroep constateren dat hun invloed nihil was. Nils Roovers, een ander lid, vertelt: "Er was één moment dat we nog wel enigszins konden leven met het voorstel van de ontwikkelaar. Dat was in 2022. Er waren veel woningen, maar er was ook nog wel wat groen. Maar toen kwam opeens de parkeergarage."

Parkeerdruk in de wijk verlichten

Op voorspraak van de gemeente werd een grote parkeergarage aan de bouwplannen toegevoegd. Die moet de parkeerdruk in de wijk verlichten. Gezien het feit dat de gemeente een slag wil maken wat betreft woningbouw en het project gebonden is aan een vaste oppervlakte, was het onvermijdelijk dat de woningen de lucht in gingen. En er in het groen werd geknipt.

Nils: "Op de tekeningen die je hier ziet, zie je nog wel wat groen. Dat zijn vooral de daken van de woningen en het appartementencomplex. Vanuit ons huis zien we dat niet. In plaats daarvan kijk ik uit op een woontoren van 12 verdiepingen. Ik woon toevallig net in de hoek naast die hoge toren."

Tekst gaat door onder de foto

De plannen voor het Sonneborn-terrein. - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Na jaren van meedenken en organiseren, houdt de klankbordgroep een zure nasmaak over aan het project. "Ik wil benadrukken dat we geen bewoners zijn die niks in hun achtertuin willen", zegt Nils. "We begrijpen dat er gebouwd moet worden. De boten met asielopvang aan de Spaarndamseweg zijn voor ons ook geen probleem. De tijdelijke Albert Heijn hebben we geaccepteerd."

"Waar het echt schuurt, is het besef dat je overgeleverd bent aan de wil van andere partijen. Tijdens de laatste bijeenkomst van de klankbordgroep werd niet voor niets de vraag gesteld: heeft dit nog nut of doen we dit alleen nog om de inspraakprocedure van de gemeente te voltooien?"

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]